3 cărți despre copii cu autism de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

de / April 1st, 2017 / 837 vizualizari

Autismul este real și există. Știm cu toții părinți care au deschis centre de recuperare pentru că au copii cu tulburări din spectrul autist și alte dizabilități și nu au găsit resursele și specialiștii de care aveau nevoie pentru a le oferi copiilor șansa la o viață împlinită. Mai știm mame și tați care își poartă cu mândrie titlul de părinte al unui copil special și fac tot posibilul ca cei din jur, comunitatea, să înțeleagă mai bine această afecțiune și astfel integrarea copiilor să fie naturală și de succes.

În cadrul grupului de copii cu care lucrez la orele de lectură am un exemplu clar de copil minunat diagnosticat cu autism și care a reușit să depășească barierele, preconcepțiile și așteptările. Mama lui îmi este prietenă, astfel că îl știu pe băiețel de mulți ani și îi admir la fiecare întâlnire evoluția clară și certă.

Pentru că 2 aprilie este Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, pentru că îmi doresc ca toți acești copii speciali, minunați, să reușească să își găsească propriul drum în viață, lin și fără prejudecăți, îmi arăt și eu solidaritatea față de cauza copiilor cu autism prin acest articol-recomandare de 3 cărți cu și despre autism.

Naoki Higashida, „De ce sar. Însemnările unui băiat de 13 ani cu autism”

Scrisă de un băiat japonez cu autism, cartea este un best-seller internațional care oferă un ghidaj simplu și autentic în lumea mai puțin înțeleasă a comportamentelor persoanelor cu autism. Utilizând un format simplu de întrebări și răspunsuri, Naoki explică cu franchețe și candoare de ce vorbește tare, de ce își flutură mâinile, de ce repetă aceleași întrebări sau de ce îi place să sară.

Prefața, preluată din ediția în limba engleză, este semnată de cunoscutul scriitor britanic David Mitchell, el însuși tatăl unui băiat cu autism.

Cartea e disponibilă la Libris.ro, aici >>

Ana Dragu, „Mîini cuminți. Copilul meu autist”

Ana Dragu a aflat că băiețelul ei suferă de autism când acesta avea doi ani. De atunci, s-a documentat continuu și s-a implicat activ în recuperarea lui. Având la bază experiența familiei lor, cartea spune povestea lui Sașa, de la diagnosticare până în prezent, cu toate incertitudinile și temerile, dar și cu bucuriile și progresele făcute pas cu pas. Mama și fiul învață treptat să comunice unul cu altul și se plimbă ore în șir noaptea pentru că băiatul are insomnii severe. Ana îi cânta „La mulți ani” pe muțește fiindcă el are auz absolut și percepe diferit sunetele. Împreuna cu Maria, cea care îl însoțește la grădiniță, Sașa plimbă timp de câțiva ani un balon invizibil prin oraș, iar Aria, sora lui mai mare, știe cum să-i fie mereu alături. În urma ședințelor de recuperare, el învață să scrie și să citească la vârsta de cinci ani și este integrat cu succes la școală.

„Este o carte profund altruistă, care își poartă cititorul din cea mai neagră depresie spre hohotele de râs cele mai autentice și mai sănătoase, un dar pe care Ana Dragu îl face celor care trec prin aceeași experiență.” Bogdan-Alexandru Stănescu

Cartea e disponibilă la Libris.ro, aici >>

Kristine Barnett, „Scânteia. Povestea unei mame care a crescut un geniu”

Jacob Barnett este unul dintre cei mai tineri și promițători cercetători de la Waterloo’s Perimeter Institute for Theoretical Physics, cu un IQ de 170. El a fost acceptat la cursuri universitare încă de la vârsta de 9 ani, uluind comunitatea științifică, cu toate că a fost diagnosticat la vârsta de 2 ani cu tulburare de spectru autist moderat-severă.

Am scris această carte pentru că sunt de părere că povestea lui Jake e reprezentativă pentru toţi copiii. Deşi darurile lui sunt unice, povestea sa pune în evidenţă posibilitatea pe care o avem cu toţii de a realiza ce este extraordinar în noi înşine şi poate chiar arată posibilitatea ca „geniul” să nu fie o însuşire chiar atât de rară. Nu vreau să spun că fiecare copil autist – sau fiecare copil normal – este un geniu. Dar dacă aprinzi scânteia înnăscută a unui copil, îţi va arăta întotdeauna drumul spre înălţimi mai mari decât ţi-ai fi putut imagina vreodată. Kristine Barnett

E greu să crezi că un copil îşi va găsi singur drumul, mai ales când în fiecare zi specialiştii ne spun că toţi copiii trebuie să se încadreze în categorii specifice. Toţi vrem să le oferim copiilor noştri cele mai bune oportunităţi, de acea pare că le facem un deserviciu dacă nu-i împingem în direcţia „corectă”. Să încurajezi pasiunile copiilor tăi în loc să le redirecţionezi, mai ales când acele pasiuni nu fac parte dintr-o listă standard a succesului viitor, pare ca şi cum te-ai arunca în gol de pe o stâncă. Cu siguranţă aşa mi s-a părut mie. Dar efortul de credinţă e necesar dacă vrei ca acei copii să zboare.

Dacă un copil care se presupunea că nu va vorbi şi nu va citi niciodată poate ajunge la asemenea înălţimi neverosimile, gândiţi-vă unde ar putea ajunge copiii fără asemenea probleme şi cât de mult s-ar putea ridica dacă i-am încuraja să-şi desfăşoare aripile – dincolo de orice orizont, dincolo de cele mai îndrăzneţe aşteptări ale noastre. Am împărtăşit povestea noastră în speranţa că acest lucru se va întâmpla cu adevărat. Kristine Barnett

Cartea e disponibilă la Elefant.ro, aici >>

Aceste trei cărți m-au făcut să înțeleg mai bine frământările părinților cu copii cu autism și m-au ajutat să renunț la preconcepții. Într-o lume în continuă mișcare e important să ne oprim o clipă să conștientizăm că există și oameni diferiți de noi și că e irealist să avem așteptări ca toți să ne supunem aceluiași șablon. Îmbrățișez cu gândul toți copiii speciali!

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare