Unde sunt? > Acasa > Autori > Mihail Drumes

Biografie Mihail Drumes


Mihail Drumes Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Mihail Drumes
Sex: Masculin
Data nasterii: 26 noiembrie 1901
Locul nasterii: Ohrida, Macedonia
Biografie: Mihail Drumes (d. 7 februarie 1982, Bucuresti) a fost un romancier roman, foarte popular in perioada interbelica.

Fiul lui Vasilie Dimitrie (devenit Dumitrescu) si al Despinei (n. Gero). Familia sa, la origine aromana, se stabileste in Oltenia.

Liceul l-a urmat la Caracal si Craiova, bacalaureatul l-a obtinut in 1925. Urmeaza Facultatea de litere si filozofie a Universitatii din Bucuresti, absolvita in 1928. O vreme functioneaza ca profesor de liceu, va trece mai apoi in invatamantul superior.

Debut la revista Flamura in 1922, debut editorial cu volumul de nuvele si schite Capcana in 1927. Intre anii 1922 si 1924 Teatrul National din Craiova ii inscrie in repertoriu piesa Ramasagul, dar nu vede lumina rampei. Este cronicar dramatic la ziarul Rampa din Bucuresti pentru Teatrul National din Craiova. In 1925 sustine bacalaureatul la Colegiul Carol I din Craiova, unde a urmat ultimele doua clase dupa ce intrerupsese studiile din cauza stagiului militar si a razboiului. Intre anii 1924 si 1928 este student la Facultatea de Filosofie si Litere a Universitatii din Bucuresti. In anul 1927 devine membru al Societatii Scriitorilor Romani, ulterior si al Societatii Autorilor Dramatici. Mai inainte publicase prima sa carte de proza, Capcana. Nuvele si schite, primita bine de critica literara. In 1930 publica, in foileton, in ziarul Dimineata, primul sau roman, Sfantul Parere, aparut in acelasi an si la Editura Cartea romaneasca. In 1932 tipareste, la invitatia lui Nicolae Iorga, in cadrul Editurii Datina romaneasca din Valenii de Munte, prima sa piesa, Ioana d`Arc, inscrisa mai tarziu in repertoriul Nationalului clujean. In anul 1936 apare, in Editura Vremea, romanul Invitatia la vals, care inregistreaza, de-a lungul timpului, 35 de editii, obtinand un record unic in materie de tiraj.

Autorul devine unul dintre cei mai cititi scriitori din perioada interbelica. In anul 1938 apare romanul Scrisoarea de dragoste in colectia Universul literar al ziarului Universul. Autorul reia tema nuvelei Capcana, pe care o amplifica, dandu-i si unele sensuri sociale, incat se poate spune ca romanul dezbate tema carierismului. 1940, piesa Naluca este publicata in colectia "Universul literar", impreuna cu volumul Trei comedii: Scoala nevestelor, Calul de curse, Linistea sotului - difuzate anterior si de Radio Bucuresti. In 1941, O crima pasionala, care fusese interzisa din repertoriul Nationalului clujean in 1935, dupa a doua reprezentatie, caz unic in perioada interbelica, vede lumina tiparului in aceeasi colectie a "Universului literar", cu o prezentare de Teodor Scarlat.In 1942, romanul Sfantul Parere, publicat in 1930, in foileton, in coloanele cotidianului "Dimineata" si imediat la Ed. Cartea romaneasca, reapare cu titlul schimbat in Cazul Magheru, in Ed. Bucur Ciobanul si este recenzat pozitiv de "Viata romaneasca:, "Gandirea", "Rampa". Apare volumul Teatrul, editie bibliofila. In 1946, romanul Elevul Dima dintr-a saptea, fresca a adolescentei din literatura noastra, alaturi de Medelenii lui Ionel Teodoreanu, il aduce pe autor din nou in atentia cititorilor. In anul 1961 Editura militara ii publica romanul Se revarsa apele, cu subtitlul "Cronica impletita dintr-o seama de povestiri despre oameni si fapte intamplate in cei dintai ani ai veacului nostru si despre rascoalele taranilor din acea vreme".

In 1967 Mihail Drumes devine membru al Uniunii Scriitorilor si pensionar al acesteia. 1969, povestirea istorica Iancu Jianu apare, in foileton, in ziarul "Oltul" din Slatina. 1972, ii apare in Editura Ion Creanga volumul Edison, reluat un an mai tarziu cu titlul Mari inventii. Povestiri adevarate, ed. a II-a, 1977, semnata cu pseudonimul Barbu Apelevianu. In 1974 Editura Albatros ii publica romanul Arde Prahova. La editura Ion Creanga vede lumina tiparului, in 1977, volumul Povestiri despre cutezatori. Intre anii 1978 si 1979 continua activitatea de prozator prin publicarea volumului Povestea neamului romanesc. De la inceput si pana in zilele noastre. Pagini din trecut. vol. I, 1978, vol. II-III,1979, in Editura didactica si Pedagigica. In 1980 Ed. Dacia din Cluj-Napoca ii publica volumul 10 carti celebre repovestite de Mihail Drumes. 1982, 27 februarie, scriitorul inceteaza din viata la Bucuresti, lasand in manuscris numeroase volume de proza, piese de teatru, scenarii de filme, prelucrari etc.

Carti publicate de Mihail Drumes

Invitatia la vals Invitatia la vals

Rating:

Invitatie la vals Invitatie la vals

Rating:

Cazul magheru Cazul magheru

Rating:

Fani

 

 Poll

Votati cartea lunii!