Unde sunt? > Acasa > Autori > John Updike

Biografie John Updike


John Updike Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: John Updike
Data nasterii: 18 martie 1932
Locul nasterii: Reading, Pennsylvania, SUA
Biografie: John Hoyer Updike a fost un eseist, critic literar, poet si scriitor american.

Cea mai celebra lucrare a lui Updike este seria Rabbit (Fugi, Rabbit; Intoarcerea lui Rabbit; Rabbit e bogat; Odihna lui Rabbit). Atat Rabbit e bogat cat si Odihna lui Rabbit au primit Premiul Pulitzer.

John Updike este fiul scriitoarei Linda Grace Hoyer Updike si a lui Wesley Russell Updike, profesor de matematica. Pana la varsta de 13 ani a crescut in oraselul Shillington, Pennsylvania dupa care familia s-a mutat la o ferma din Berks County, Pennsylvania, unde Updike devine interesat de literatura.
Dupa ce a terminat liceul in Shillington, Updike a intrat la Harvard pe care l-a absolvit summa cum laude in 1954. Studiaza arta grafica la „Ruskin School of Drawing and Fine Art” la Universitatea Oxford. Dupa intoarcerea in Statele Unite in 1955 a lucrat vreme de doi ani la revista „The New Yorker” unde a publicat editoriale, poezii, povestiri si cronici literare.

Debuteaza in 1958 cu volumul de versuri The Carpentered Hen and Other Tame Creatures iar in 1959 publica primul sau roman, The Poorhouse Fair.

In 1976 a devenit membru al Academiei Americane de Arte si Litere. De-a lungul timpului i-au fost decernate nenumarate premii (Pulitzer, National Book Award pentru The Centaur, PEN/Faulkner Award for Fiction, American Book Award, National Book Critics Circle Award)

A murit la varsta de 76 de ani, la 27 ianuarie 2009, intr-un spital din Danvers, Massachusetts, din cauza unui cancer pulmonar.

Carti publicate de John Updike

S S

Rating:

Teroristul Teroristul

Rating:

Fugi, rabbit Fugi, rabbit

Rating:

Rabbit e bogat Rabbit e bogat

Rating:Poll

Votati cartea lunii!