Unde sunt? > Acasa > Autori > Liviu Rebreanu

Biografie Liviu Rebreanu


Liviu Rebreanu Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Liviu Rebreanu
Sex: Masculin
Data nasterii: 27 noiembrie 1885
Locul nasterii: comuna Tarlisua, Bistrita-Nasaud
Biografie: Liviu Rebreanu (n. 27 noiembrie 1885, comuna Târlișua, județul Bistrița-Năsăud – d. 1 septembrie 1944, Valea Mare, județul Argeș) a fost un romancier, dramaturg și academician român.

Liviu Rebreanu s-a născut la 27 noiembrie 1885 în satul Târlișua (din fostul comitat Solnoc Dăbâca - azi județul Bistrița-Năsăud), fiind primul din cei 14 copii ai învățătorului Vasile Rebreanu și ai Ludovicăi (născută Diuganu). În tinerețe, mama sa (1865/1945) era pasionată de teatru, fiind considerată "primă diletantă" pe scena Becleanului de baștină. Ambii părinți constituie modelele familiei Herdelea care apare în Ion, Răscoala, Gorila, etc.

În anul 1889 familia Rebreanu s-a mutat în comuna Maieru, pe valea Someșului. Potrivit afirmației scriitorului: În Maieru am trăit cele mai frumoase și mai fericite zile ale vieții mele. Până ce, când să împlinesc zece ani, a trebuit să merg la Năsăud, la liceu.

În scrierile sale de sertar, la început în limba maghiară, și apoi în limba română, multe amintiri din copilărie aduc pe oamenii acestor locuri în prim-plan. Deși localizate în imaginarul Pripas (identificat de cercetători cu Prislopul în care Rebreanu a locuit mai târziu), unele episoade din Ion au păstrat cadrul toponimic și onomastic al Maierului (Cuibul visurilor, cum mai este intitulat într-una din povestirile publicate de scriitor).

Carti publicate de Liviu Rebreanu

Amandoi Amandoi

Rating:

Ion Ion

Rating:

Adam si eva Adam si eva

Rating:

Nuvele Nuvele

Rating:

Ciuleandra Ciuleandra

Rating:

Craisorul Craisorul

Rating:

Ion Ion

Rating:

Metropole Metropole

Rating:

Adam si eva Adam si eva

Rating:

Teatru (rebreanu) Teatru (rebreanu)

Rating:

Jar Jar

Rating:

Adam si eva Adam si eva

Rating:

Adam si Eva Adam si Eva

Rating:

Fani

 

 Poll

Votati cartea lunii!