Hatha Yoga - context, teorie, practica

scrisa de Mikel Burley

Hatha Yoga - context, teorie, practica de Mikel Burley Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Hatha Yoga - context, teorie, practica 35 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Herald
Autor (i): Mikel Burley
Traducator (i): Walter Fotescu
Numar de pagini: 320 pagini
ISBN: 978-973-111-529-0
Anul aparitiei: 2015
Descriere: Dupa cum sugereaza subtitlul, scopul lucrarii de fata este sa exploreze teoria si practica hatha in contextul lor propriu. Numai tinand seama de acest context se poate spera sa se faca progrese in intelegerea praxisului complex asociat cu hatha-yoga. „Contextul” sau „€žfundalul” avut in vedere este in linii mari unul filosofic - cuprinzand aspecte epistemologice si metafizice si incluzand notiunea esentiala de identitate-de-sine – dar cuprinde de asemenea domeniile mitologiei, cosmologiei, istoriei si fiziologiei.

Asa cum am remarcat deja, temele majore care coloreaza mozaicul filosofiei hatha sunt impartasite de multe alte curente ale gandirii indiene si de aceea hatha nu poate fi studiata in izolare. Demersul autorului a implicat examinarea si asamblarea de materiale dintr-o gama larga de surse, evaluarea acelor materiale si extragerea semnificatiei lor in relatie cu traditia hatha. Folosind cuvintele lui Mircea Eliade, in cazul tratatelor de hatha, „doar anevoie poate fi distins «concretul» de «simbolic», sādhana tantrica propunandu-si tocmai transsubstantializarea oricarei experiente «concrete», transformarea fiziologiei in liturghie”€œ.

Hatha-yoga nu cauta pur si simplu experiente transcendente. Obiectivul ei este sa transforme corpul uman pentru a face din el un vehicul demn de realizarea Sinelui.

Dintre diferitele ramuri ale yoga, hatha-yoga este probabil cea mai cunoscuta, dar, din acelasi motiv, poate si cel mai putin inteleasa. In Vest, practica yoga este definita in prezent prin āsane sau postùri ale corpului, cel mai usor de perceput pentru mintea apuseana, care este orientata spre exterior. Dar hatha-yoga inseamna mult mai mult decat āsane. Ea este un sistem complet si integral de dezvoltare spirituala a corpului, a mintii si a sufletului. Nu este doar un sistem fizic sofisticat, ci include in acelasi timp cunostinte aprofundate despre corpul subtil, centrii si chakrele sale. Sunt descrise in detaliu nu doar āsanele, ci si prānāyāma, mantrele si meditatia.

Scopul practicii āsana in hatha-yoga traditionala difera fata de cel al majoritatii grupurilor moderne. Hatha-yoga nu-si propune doar sa ne faca sa ne simtim mai bine la nivel fizic, ci contine totodata practici ascetice intensive pentru purificarea fizica si psihica. Este o cale catre Iluminarea deplina sau realizarea Sinelui, si nu doar un sistem preliminar sau orientat exclusiv asupra corpului. Prin urmare, hatha-yoga clasica include, dar depaseste cu mult, abordarile uzuale din yoga moderna, orientate spre exercitiu / terapie.


Carti similare cu Hatha Yoga - context, teorie, practica

Istoria gandirii buddhiste

Istoria gandirii...

de Edward Joseph Thomas

mai mult
Meditații. Mudre și mantre. Tehnici de respirat

Meditații. Mudre și...

de Vlad T. Popescu

mai mult



Recenzii

Anca Zaharia Anca Zaharia pe 2017-02-25 13:30:45 Rating:

Am ales această carte sperând la un fel de poveste despre yoga, cu paralele și explicații, cu o stare de bine care să se transmită fie și numai prin citit. Dar cartea asta este mult mai mult de-atât, iar de acest lucru mi-aș fi putut da seama chiar de la copertă, citind cu atenție titlul: nu e o carte care să vorbească la întâmplare despre hatha-yoga, ci o abordare aproape...

Citeste mai mult

Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
















Taguri


Poll

Votati cartea lunii!




Membrii care au citit cartea

Anca Zaharia
Recenzii: 33
Carti citite: 68