Portocala mecanica

scrisa de Anthony Burgess

Portocala mecanica de Anthony Burgess Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Portocala mecanica 30.35 lei *
Portocala mecanica 34.67 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Humanitas
Autor (i): Anthony Burgess
Traducator (i): Carmen Daniela Ciora, Domnica Drumea
Numar de pagini: 224 pagini
ISBN: 978-973-689-724-5
Anul aparitiei: 2014
Descriere: O portocala mecanica este o veche expresie cockney care se aplica la orice presupune deviere, aici «deviere» neavand neaparat o conotatie homosexuala. Nimic, de altfel, nu poate fi mai nefiresc decat o portocala mecanica. In perioada in care lucram in Malaysia ca profesor, elevii mei, cand li se cerea sa scrie un eseu despre o zi in jungla, adesea spuneau ca luau cu ei o sticla de «suc de orang». «Orang» este un cuvant obişnuit in Malaysia şi inseamna «fiinta umana». Cockney şi limba malaeza s-au contopit in mintea mea şi au generat imaginea unor oameni suculenti şi dulci precum portocalele, fortati sa intre in forma unor obiecte mecanice. (Anthony Burgess)

In viziunea coşmaresca despre viitor a lui Anthony Burgess, unde odata cu lasarea intunericului strazile intra in stapanirea criminalilor, povestea e spusa de un delincvent de 15 ani. Alex vorbeşte intr-un slang inventat – nadsat–, care scoate la iveala patologia sociala a bandei sale de adolescenti. Alex, Pete, Moho şi Georgie, cei patru gaşkari protagonişti ai acestei istorii distopice, creata de Burgess in jurul unei Londre unde domnesc agresiunea şi teroarea, traiesc din jafurile nocturne aducatoare deopotriva de bani, dar şi de placerea „ultra-violentelor"pe care le practica impotriva celor mai slabi. Dupa o serie de astfel de infractiuni, Alex este ridicat de politie, dus la inchisoare şi supus unor tehnici de reeducare ce ar trebui sa-l transforme intr-un individ perfect integrat in societate. Dar tratamentul foloseşte tehnici bazate de fapt tot pe cruzime extrema, iar eşecul acestuia e inevitabil. In final, un Alex complet schimbat de experientele prin care a trecut descopera ca rostul lucrurilor sta tocmai in liberul-arbitru, in posibilitatea de a alege singur intre bine şi rau.

Un roman nu doar despre natura violenta a individului şi despre capacitatea lui de a alege intre bine şi rau, ci şi despre frumusetea ametitoare a limbajului. (Daily Telegraph)


Carti similare cu Portocala mecanica

Gaspar, melhior & baltazar

Gaspar, melhior &...

de Michel Tournier

mai mult
Pata umana

Pata umana

de Philip Roth

mai mult
Salcia oarba, fata adormita

Salcia oarba, fata...

de Haruki Murakami

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!
Membrii care au citit cartea

cppuser
Recenzii: 0
Carti citite: 5