Lolita

scrisa de Vladimir Nabokov

Lolita de Vladimir Nabokov Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Lolita 16.96 lei *
Lolita 26.55 lei *
Lolita 66.8 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Polirom
Autor (i): Vladimir Nabokov
Traducator (i): Horia Florian Popescu
Numar de pagini: 324 pagini
ISBN: 978-973-46-1900-9
Anul aparitiei: 2011
Descriere: Romanul a beneficiat de doua ecranizari indelung discutate: cea a lui Stanley Kubrick din 1962, cu James Mason, Sue Lyon si Shelley Winters in rolurile principale si, respectiv, cea a lui Adrian Lyne din 1998, avandu-i ca protagonisti pe Jeremy Irons, Dominique Swain si Melanie Griffith.

Din cauza subiectului sau extrem de socant – pasiunea morbida a unui barbat matur pentru o fetita de doisprezece ani –, romanul a fost respins de editori, fiind publicat in Statele Unite abia dupa aparitia sa in Franta. Construita pe schema mitologica a povestirilor cu fauni si nimfe, este insa, inainte de toate, un poem de dragoste inchinat limbii engleze si posibilitatilor sale expresive.

„Nu voi regreta niciodata ca am scris. A fost asemenea unui joc frumos de puzzle – pe masura ce-l inventam, ii si gaseam solutia. Bineinteles ca a eclipsat cu totul celelalte scrieri ale mele, dar nu pot sa-i port pica. Un farmec straniu, tandru o invaluie pe aceasta nimfeta mitica.” (Vladimir Nabokov)

„A fost interpretata mai ales ca o metafora, poate datorita povestii de iubire atat de tulburatoare. Humbert reprezinta Europa, Lumea Veche, protocolara si cultivata, in timp ce Lolita este asemenea Americii: in floare, atragatoare, dar nu foarte sclipitoare si putin vulgara... Humbert Humbert nu-si poate depasi conditia – juisarea lingvistica este pentru el la fel de importanta ca si satisfacerea libidoului sau captiv.” (Simon Leake)

„Desi lumea ar trebui sa stie ca detest simbolurile si alegoriile (ceea ce se datoreaza in parte vechii mele repulsii fata de magia freudiana si in parte faptului ca nu pot suferi generalizarile nascocite de mitologii si sociologii literari), un lector, altminteri inteligent, care a frunzarit prima parte a cartii a vazut in «Batrana Europa pervertind tanara America», in timp ce alt frunzaritor a inteles ca romanul prezinta «Tanara America pervertind batrana Europa».” (Vladimir Nabokov)


Carti similare cu Lolita

Omul cu marioneta

Omul cu marioneta

de Jostein Gaarder

mai mult
Ruta subterană

Ruta subterană

de Colson Whitehead

mai mult
Pretul vietii

Pretul vietii

de Nadine Gordimer

mai mult



Recenzii

Silvia1988 Silvia1988 pe 2013-03-18 22:53:02 Rating:

O alta carte la care au vibrat corzile artistice ale criticilor de pretutindeni… Am avut asteptari mai mari. Cand am citit ca este vorba despre relatia dintre un barbat in varsta si o fata de 12 ani, mi-au ticait acele romantismului, crezand ca e vorba pur si simplu de o poveste de dragoste cu totul neobisnuita.
Insa autorul/naratorul mi-a dat batai de cap, atat ca stil de a...

Citeste mai mult

Eruvia Eruvia pe 2013-01-04 16:33:15 Rating:

Presupun ca toata lumea stie de "Lolita" deoarece este genul de carte care face mare valva in jurul ei datorita subiectului controversat pe care il abordeaza.
Lolita este o carte despre o multime de lucruri, insa in primul rand este vorba despre obsesia unui barbat de varsta mijlocie fata de fiica sa vitrega. “Lolita” este deja considerata de multi ca fiind un roman clasic si...

Citeste mai mult

andres andres pe 2012-03-04 20:34:01 Rating:

“Soarele isi facea rondul obisnuit in jurul casei, in timp ce dupa-amiaza se maturiza devenind inserare.”

Sunt cucerita de cuvinte, de magia cu care pot fi impletite. Cum altfel ar fi putut o carte precum Lolita sa ma cucereasca? In niciun caz cu povestea de dragoste sau, mai bine spus, de nedragoste dintre Lolita si Humbert Humbert. Am tot auzit de Lolita ca ar fi fost un roman...

Citeste mai mult

aniela aniela pe 2012-03-03 12:19:21 Rating:

"Lolita" e o carte mult mai inocentã decât te-ai aştepta pe baza descrierii comune cum cã e povestea unui semi-incest pedofil. Humbert este într-adevãr un pervers de vârstã mijlocie, iar Dolores are 12 ani. Dar nu e nimic obscen în toatã cartea, iar perversitatea lui Humbert este descrisã în mod realist, cu doza necesarã de luciditate privind propria devianţã şi...

Citeste mai mult

MissValery MissValery pe 2012-01-29 18:01:34 Rating:

Dolores, Lola, Lolita... Mi-ai mancat zilele! Nu credeam ca un roman subtirel sa fie asa de greu de citit, dar Lolita lui Vladimir Nabokov mi-a confirmat inca o data zicala: sa nu judeci o carte dupa coperta.

Foarte putin dialog, paragrafe lungi, compacte, anumite expresii in limba franceza ramase netraduse, toate mi-au ingreunat lectura, si-asa destul de anevoioasa....

Citeste mai mult

Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
















Taguri


Poll

Votati cartea lunii!




Membrii care au citit cartea

zadie
Recenzii: 5
Carti citite: 42

Ale.
Recenzii: 0
Carti citite: 115

andres
Recenzii: 74
Carti citite: 289