Suflet tatuat

scrisa de Raluca Sterian-Nathan

Suflet tatuat de Raluca Sterian-Nathan Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Suflet tatuat 20.3 lei *
Suflet tatuat 22.33 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Humanitas
Autor (i): Raluca Sterian-Nathan
Numar de pagini: 248 pagini
ISBN: 978-973-689-888-1
Anul aparitiei: 2010
Descriere: „Am pierdut totul in viata, in afara accentului", spune adesea Raluca Sterian-Nathan. Accentul e romanesc: autoarea s-a nascut la Bucuresti, intr-o familie de artisti si intelectuali; in 1964 pleaca in Franta, unde il va intalni pe Jean-Jacques Nathan, marea ei dragoste, nepotul celebrului editor de manuale scolare. Dar mai devreme, in Romania, Raluca Sterian si familia ei au cunoscut persecutiile politice – deopotriva naziste si staliniste.

In ciuda foametei, a fricii, a insingurarii venite odata cu instaurarea regimului comunist, Ralucai i-a placut intotdeauna sa rada, sa joace teatru, sa iubeasca. Se casatoreste pentru prima oara la saisprezece ani. Are aventuri amoroase zbuciumate. Ca sa poata intra la Institutul de Teatru, e obligata sa-si „purifice" originea burgheza: timp de un an, trebuie sa lucreze intr-o uzina si sa suporte numeroase indoctrinari. E pretul cu care poate juca dupa aceea in Mutter Courage de Brecht la Teatrul National din Iasi; la acelasi teatru, reuseste sa scape de doua tentative de otravire din partea rivalelor sale...

Mai tarziu, cunoaste interogatoriile Securitatii, inclusiv tortura.
si totusi, povestea vietii Ralucai Sterian-Nathan nu e trista. Pe langa o intuitie care o face uneori sa vada, pur si simplu, viitorul, marile calitati ale autoarei, intrinseci firii ei, sunt umorul si optimismul. Umorul face haz de disperare, iar optimismul invinge un destin potrivnic. Amintirile Ralucai Sterian-Nathan devin astfel o lectie de speranta.

Nu poti fi decat admirativ si respectuos in fata cuiva care a iesit intact, in pofida vijeliilor si furtunilor, dintr-o existenta tumultuoasa, care atat in fata triumfului, cat si a dezastrului a stiut sa ramana ea insasi (Rudyard Kipling e poetul ei preferat). Daca prima parte a cartii este adesea incrustata cu tristete si disperare, partea a doua este relatarea unei izbaviri, a unei reusite si deznodamantul unei minunate povesti de dragoste. (Samuel Pisar)

Suflet tatuat este o Alice in tara minunilor si a ororilor, a dragostei si a urii, a micilor placeri si a socurilor teribile. (André Bercoff)


Carti similare cu Suflet tatuat

Jurnalul unui mag

Jurnalul unui mag

de Paulo Coelho

mai mult
Prin deșert spre libertate

Prin deșert spre...

de Eunsun Kim, Sebastien Falletti

mai mult



Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
















Taguri


Poll

Votati cartea lunii!