Revolutia franceza. poporul si regele (vol 1)

scrisa de Max Gallo

Revolutia franceza. poporul si regele (vol 1) de Max Gallo Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Allfa
Autor (i): Max Gallo
Numar de pagini: 424 pagini
ISBN: 978-973-724-279-2
Anul aparitiei: 2010
Descriere: Departe de istoria oficiala sau de cea din manual, iata revolutia franceza traita din interior, reconstruita in stilul exaltant al lui Max Gallo.

1774. In ovatii, un tanar rege urca pe tron. „Ludovic al XVI-lea pare sa promita natiunii cea mai blanda si cea mai norocoasa domnie”, se scrie in gazete. La mai putin de douazeci de ani distanta, el este condamnat la moarte si ghilotinat sub numele de Ludovic Capet.

Multa vreme, Ludovic al XVI-lea, preocupat de bunastarea supusilor sai, oscileaza intre fermitate si slabiciune in fata vantului de libertate care sufla peste regat. Poporul il iubeste, dar sufera de foame, este impovarat de biruri, nu mai suporta capriciile, balurile si extravagantele tinerei regine Maria-Antoaneta. Fiecare banut cheltuit frivol adanceste prapastia dintre popor si rege. Infruntandu-l, Voltaire, Mirabeau, Danton, Marat si Robespierre indeamna la actiune si revolta. Ei insufla curaj poporului, dand exemplul Statelor Unite ale Americii, proaspat create, care incarneaza spiritul Luminilor. Popor, filosofi, burghezi, clerici, nobili si rege – nici unul nu va scapa furtunii de violenta. Dupa cum scrie Max Gallo: „Ca un fluviu umflat si iesit din albie, devastand campurile pe care la inceput le irigase, Revolutia a umplut de sange ceea ce a creat.”

Cand si-a propus sa reconstituie, pe solide baze documentare, istoria Revolutiei franceze, Max Gallo era deja autorul de succes al unei exceptionale biografii a imparatului Napoleon. Fictionand doar la nivelul “punerii in scena”, dar respectand scrupulos datele istorice, scriitorul recompune in acest prim volum din Revolutia franceza imprejurarile care au dus la “divortul” dintre regele Ludovic al XVI-lea, aclamat ca un salvator al poporului la suirea sa pe tron in 1774, si acelasi popor, satul sa indure foamea si sa accepte lipsa de vointa a suveranului sau.


Carti similare cu Revolutia franceza. poporul si regele (vol 1)

Nebuni și muritori

Nebuni și muritori

de Bernard Cornwell

mai mult
1793. In umbra mortii

1793. In umbra mortii

de Niklas Natt och Dag

mai mult
Soția secretă

Soția secretă

de Gill Paul

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!