Adam si eva

scrisa de Liviu Rebreanu

Adam si eva de Liviu Rebreanu Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Adam si eva 14.25 lei *
Adam si eva 15.3 lei *
Adam si eva 18 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Cartex
Autor (i): Liviu Rebreanu
Anul aparitiei: 2006
Descriere: Cu Adam si Eva, aparut in 1925, Liviu Rebreanu se afla la al treilea roman, dupa Ion (1920) si Padurea spanzuratilor (1922). Schimbarea de perspectiva, de miza si de stil narativ era cu totul frapanta. Daca primele doua romane au puternice radacini biografice si dezvolta, in mod diferit, pre­misele unui realism fundamental, social sau psihologic, Adam si Eva an­co­reaza intr-o problema abstracta, o ipoteza de biblioteca, punand in ecua­tie epica termeni surprinzatori pentru cine era obisnuit cu universul mate­rial, terestru si previzibil al prozei lui Liviu Rebreanu din nuvelele juventutii sau din romanul Ion. Realismul prozatorului presupune, din cate se crede indeobste, o viziu­ne epica determinista, exclusiv „materialista”. E o idee care a devenit de multa vreme o banalitate in interpretarea operei lui Liviu Rebreanu si cu ea s-au infruntat multe condeie critice de la aparitia, in 1967, a eseului lui Lu­cian Raicu, decisiv pentru sensul exegezelor ulterioare. Prozatorul "s-a spus adesea, mai ales in critica interbelica" se sprijina pe concretul cel mai evident si palpabil, iar romanele sale sunt arhitecturi de situatii verosimile, ba chiar documentate si inspirate din mediul reflectat, intr-un proces de tran­scriere directa a realitatii. Romanul Adam si Eva renunta la verosimilul rea­lismului traditional si apeleaza la ipoteticul de sorginte religioasa si filosofica. Din perimetrul universului material (lumea rurala din Ion sau razboiul din Padurea spanzuratilor), Liviu Rebreanu evadeaza pe taramul filosofiei si al religiei.


Carti similare cu Adam si eva

Opere, 4

Opere, 4

de Mihai Eminescu

mai mult
Europenii

Europenii

de Henry James

mai mult



Recenzii

ivan_gabrielmarian2000 ivan_gabrielmarian2000 pe 2019-07-30 19:10:42 Rating:

Autorul marturiseste ca ideea cartii a aparut cand se plimba pe o strada in Iasi si a zarit o femeie a carui privire l-a cucerit, in sensul ca avea impresia ca o cunostea din alta viata. Totodata, sustinea ca este acesta este romanul de care e cel mai indragostit din toata opera sa.

Scris cu elemente de credinta hindusa, romanul prezinta 7 povesti de dragoste neimpartasita sau mai...

Citeste mai mult

Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
















Taguri


Poll

Votati cartea lunii!




Membrii care au citit cartea

ciadinutza
Recenzii: 0
Carti citite: 14

Yonushi
Recenzii: 0
Carti citite: 10

irninis
Recenzii: 0
Carti citite: 9