Vremea ingerilor…

de / June 17th, 2011 / 596 vizualizari

Sunt oare vampirii de domeniul trecutului? Intrebarea asta mi-am pus-o imediat dupa targul de carte Bookfest. Mi-am promis ca voi face cateva sapaturi pentru a veni cu ceva concret.

Acum niste ani, cred ca vreo treisprezece, am descoperit-o pe Anne Rice si ale sale Cronici ale vampirilor. Dincolo de acestea nu mi-au mai trebuit alte povesti cu vampiri. Ale ei mi s-au parut perfecte. Ecranizarile au fost asa si asa, nu s-au putut ridica la nivelul cartilor, insa au depasit cu mult alte filme cu si despre vampiri.

Odata cu Saga Twilight vampirii, dar si varcolacii au revenit la putere, ingropand cu usurinta demonii din trecut, vrajitoarele sau alte creaturi imaginare. Au inceput apoi sa rasara de peste tot. In carti, in filme, in muzica. E adevarat ca nu au reusit sa si depaseasca succesul pe care il detine inca Twilight, insa carti sunt nenumarate.

Iubitori de creaturi ale noptii s-au gasit atat in cititori (unii fiind chiar fanatici!) dar si in autorii care au aparut ca ciupercile dupa ploaie, pentru ca sunt multi! Dupa celebra Stephenie Meyer am auzit si de Richelle Mead cu seria Academia Vampirior, apoi L.J. Smith cu seriile Jurnalele Vampirilor si Cercul Secret, Rachel Caine cu Vampirii din Morganville, Kelley Armstrong cu Fortele Raului Absolut, Cassandra Clare cu Instrumente Mortale, P. C. Cast si Kristin Cast cu seria destul de stufoasa Casa noptii, si enumerarea ar putea continua la nesfarsit.

De unde atata de “iubire” pentru fortele malefice? De ce sunt adolescentii (si nu numai) innebuniti dupa colti si creaturi care mai de care mai respingatoare?

Si totusi, in ultima perioada am observat o usoara trecere catre partea inaripata a fantasticului – au aparut povestile cu ingeri. Nu spun ca nu ar fi fost si inainte, insa acum, aparute pe fundalul sobru al povestilor cu colti si gheare, tind sa sara in ochi. Cartea care m-a convins de acest lucru e Vremea ingerului, prima din seria Cantecele serafimului scrisa de Anne Rice. Spun ca m-a convins din simplul motiv ca autoarea este cea care a scris – si (cred eu) a reusit sa impuna trenduri – despre vampiri, despre demoni si vrajitoare, chiar si despre Isus (seria The life of Christ).

Alte doua carti din aceasta categorie ar fi Angelologia de Danielle Trussoni si Ingerul noptii de Becca Fitzpatrick. Carti despre ingeri s-au tot scris, insa abia acum incep sa dea din aripi, cel putin la noi.

Sa fie asta inceputul unei noi “ere” in fantasy? Isi vor indrepta autorii scriiturile catre ingeri si editurile atentia catre acesti autori? Mi-ar placea sa vad iubitorii de vampiri cum schimba macazul catre ingeri si nebunia va inceta a mai avea chipul lui Edward Cullen ci a unui Adonis cu parul in bucle pana la umeri si aripi mari, stufoase. E posibil?

PS. Daca ati citit sau ati auzit si de alte carti pe care (cu scuzele de rigoare) nu le-am mentionat, nu va sfiiti sa mi le aruncati in fata sau in comentariu!

# # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Postul urmator

5 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare