Ultimele texte scrise de Jose Saramago

de / July 14th, 2011 / 161 vizualizari

„Nu este o carte trista, nu este o carte furtunoasa, este pur si simplu un adio.” (Pilar del Rio, sotia lui Jose Saramago)

• Jose Saramago este laureatul Premiului Nobel pentru Literatura, 1998.
• Editia in limba romana a volumului Ultimul caiet. Texte scrise pentru blog: martie 2009 – noiembrie 2009 (cuvint inainte de Pilar del Rio / prefata de Umberto Eco / traducere din limba portugheza si note de Simina Popa / traducere din limba spaniola de Lavinia Similaru) cuprinde ultimele cuvinte ale lui Saramago, dictate familiei – cind nu mai putea sa scrie, dar continua sa observe lumea din jur cu aceeasi vigilenta fata de cauzele sociale -, mentinind taisul polemicilor politice si religioase, continuind critica literara, constient si fascinant pina in ultima clipa.
• Urmatorul volum planuit sa apara in traducere in seria de autor „Jose Saramago” este controversatul roman Cain. In martie 2012, Editura Polirom, alaturi de celelalte tari in care au aparut in traducere cartile lui Jose Saramago, pregateste cititorilor o surpriza editoriala.

Zilele acestea soseste din tipografie editia in limba romana a noului volum semnat Jose Saramago, Ultimul caiet – cele din urma texte scrise de Saramago, reunite intr-o editie inedita la Editura Polirom.
Cu o prefatata semnata de Umberto Eco si cu un cuvint inainte de Pilar del Rio, Ultimul caiet reproduce textele scrise pentru blog din martie 2009 si pina in iunie 2010, pe linga alte citeva eseuri din arhiva autorului, „adormite”, cum spune in prologul sau Pilar del Rio, sotia autorului, insa de mare actualitate. Acest prolog, impreuna cu citeva dintre insemnarile din perioada octombrie 2009 – iunie 2010, reproduse la sfirsitul volumului de fata, au fost preluate din editia spaniola a Ultimului caiet si traduse de Lavinia Similaru, in timp ce corpul volumului respecta editia portugheza, in traducerea Siminei Popa.
Editia romaneasca si-a dorit sa cuprinda ultimele cuvinte ale lui Saramago, dictate familiei, cind nu mai putea sa scrie, insa continua sa observe lumea din jur, cu aceeasi vigilenta fata de cauzele sociale, mentinind taisul polemicilor politice si religioase, continuind critica literara, constient si fascinant pina in ultima clipa.

„Mai erau citeva zile inainte ca Jose Saramago sa moara, nu mai putea scrie, dar a dictat doua postari pe blogul sau. Penultima a fost provocata de judecatorul Garzon iesind de la Curtea Suprema de Justitie, exclus de egalii sai, imbratisat de citiva colegi, aplaudat de functionari si de prieteni. Atunci Saramago a plins cu Garzon, l-a coplesit furia si s-a simtit neputincios, pentru ca era viu, si a dictat, caci miinile ii tremurau pe tastatura. Ultima postare pe blogul sau sint doua cuvinte. Era la amiaza, se uita tot la o emisiune de stiri la televizor si in felul acesta a aflat ca un coleg, un scriitor suedez, se alaturase unei flotile care avea de gind sa rupa teribila blocada impotriva Palestinei. Si Saramago, care stia destule despre blocade, n-a spus decit «Obrigado, Mankell», «Multumesc, Mankell», iar in cuvintele acestea a rezumat totul, admiratia, solidaritatea, respectul, neputinta, viata unei persoane care nu se resemneaza, gratitudinea in fata celui ce nu se da batut. Apoi a murit si nu va mai fi nimic de povestit, nu vor mai fi caiete, privirea piezisa care sa vada reversul lucrurilor, cea frontala, fara a-si pleca niciodata capul in fata puterii, ci pentru a saruta, ironia, curiozitatea, intelepciunea celui ce nu se nascuse pentru a povesti, dar continua sa povesteasca si cit de actual va fi acum, cind nu mai este si avem atita nevoie de el. Binecuvintat sa fie Jose Saramago, autor al acestui ultim caiet, care a fost in stare sa-l scrie gindindu-se la noi, cititorii sai.” (Pilar del Rio)

Alte carti ale autorului aici.

# # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Postul urmator

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare