supravietuitoarea

Supraviețuitoarea: când reality show-ul întâlnește pandemia

de / October 31st, 2017 / 329 vizualizari

Supraviețuitoarea aș putea fi chiar eu, într-o lume în care fraierii și pămpălăii fără skilluri practice au anticorpi serioși pentru toate potențialele boli. Altfel, rămân doar cu povestea din carte, din film, din capul meu.

„Ce se întâmplă după Apocalipsă?” – atât trebuie să fiu întrebată ca să intru într-un stand-by dubios minute, chiar ore întregi. Este un subiect atât de vast, despre care știm fix zero, în ciuda presupunerilor cu șanse mai mici sau mai mari, încât avem, practic, toate posibilitățile imaginabile și de neimaginat.

Să cari toată planeta spre chin și eventuala extincție nu e deloc greu – te retragi dintr-un tratat, poluezi ca-n codrul mamei tale, rezolvi repede și iremediabil „problema” vieții pe Pământ. Însă ce se întâmplă după? Ce se întâmplă după ce dispare majoritatea? Ce faci când nu mai iei laptele din supermarket și copănelul din congelator, cum supraviețuiești dincolo de punctul zero?

În Supraviețuitoarea avem un mix absolut surprinzător. Și fascinant, și „incendiar” – dacă nu m-am dus prea mult în limbajul sec și totodată pompos al oamenilor de televiziune care sar din „excepțional” în „extraordinar”, din „incredibil” în „ce știre fierbinte, n-o să-ți vină să crezi”.

Spun asta pentru că personajul central simpatic, blonda Zoo, prea speriată de viața de familie, decide să se alăture unui reality-show despre care n-are rost să mai zicem nimic, le știm pe toate, cu tot cu coronița lor de premiante într-ale inutilului pe planeta asta. În acest timp, izolată de ceilalți și concurând prin păduri pentru supraviețuire, deci pentru o sumă încântătoare, se întâmplă că majoritatea oamenilor de pe planetă mor. Ce să creadă Zoo când dă, din întâmplare, de un om pe care îl crede fie concurent, fie cameraman, dar pe care nu-l poate crede, sub nicio formă, supraviețuitor al unei pandemii care a pus capăt show-ului în care participa Zoo, însă fără a-i mai da răgaz pentru a fi scoasă din settingul concursului?

Este un bun punct de pornire pentru o discuție amplă pe tema desensibilizării la care ne supun reality show-urile, pe tema alterării realității în moduri care ne afectează, ulterior, percepția, dar chiar și viața – sau moartea. Căci totul e un joc, nu? Supraviețuitoarea nu poate fi „pe bune”, nu?

Cum spuneam, multă ficțiune și non-ficțiune am citit pe tema asta, multe filme de Hollywood am văzut, dar și documentare serioase făcute de oameni cu știință la cap, dar niciodată nu m-aș plictisi de subiect. Și niciodată nu aș lua 100% în serios o variantă. Oare chiar așa ar face personajul? Oare are șanse? Oare eu, de-aș fi în loc, cum aș face?

Supraviețuitoarea te face să-ți pui toate aceste întrebări, plus alte sute, care de care mai importante și relevante și chiar revoltătoare, iar asta o face al naibii de credibilă, de alertă, de înspăimântătoare și, totuși, reconfortantă, căci totul e extrem de bine când se termină cu bine. Chiar dacă, măcar într-o astfel de poveste, finalul nu e totul. Nici pe departe. Și e tare rar să găsești cărți pe care să nu fii nerăbdător să le termini. Aceasta e una dintre acele cărți pentru mine.

Cărtea este disponibilă pe Cartepedia, aici, pe Elefant, aici, şi pe Libris, aici>>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # #

Anca Zaharia

Iubitoare de cuvinte scrise și matroană la Ancazaharia.ro. Autoare a cărților „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar” și "Suicid" apărute la Herg Benet.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare