Sezonul premiilor literare franceze

de / November 5th, 2015 / 182 vizualizari

prix litterairesCa în fiecare an, luna noiembrie debutează cu decernarea celor mai importante premii literare franceze. Astfel, pentru premiile Goncourt, Renaudot și Fémina au fost deja desemnați câștigătorii, mai urmează să aflăm la cine vor ajunge Médicis și Interallie.

Scriitorul Mathias Enard (43 ani) a primit premiul Goncourt pe 2015 pentru romanul său ”Boussole”, apărut la editura Actes Sud. Volumul a fost ales câștigător cu șase voturi pentru, celelalte două voturi împărțindu-se între Tobie Nathan, pentru ”Ce pays qui te ressemble” și Hedi Kaddour pentru ”Les Prépondérants”. A patra finalistă din acest an a fost scriitoarea Nathalie Azoulai, cu romanul ”Titus n’aimait pas Bérénice”.

În volumul “Boussole”, scriitorul Mathias Enard relatează povestea unei insomnii trăite de un tânăr muzicolog vienez, bântuit de amintirile sale din Orient.

Juriul Goncourt, prezidat de Edmonde Charles-Roux, include zece membri, care se reunesc în luxosul restaurant Drouant din Paris. Juraţii decernează în fiecare an mai multe premii literare, dintre care cel mai renumit este premiul Goncourt.

Tot marţi, premiul Renaudot – care este atribuit în aceeaşi zi cu premiul Goncourt – a revenit scriitoarei Delphine de Vigan (46 ani), pentru volumul “D’après une histoire vraie”, publicat de editura JC Lattes.

Delphine s-a regăsit în acest an și pe lista scurtă pentru premiul Goncourt.”D’après une histoire vraie” introduce un personaj fictiv într-un cadru real. L. este un fan nevrotic care preia treptat controlul psihologic asupra scriitoarei, împiedicând-o să scrie un nou roman.

Premiul Fémina pentru roman străin i-a fost acordat scriitoarei scoțiene Kerry Hudson (35 ani) pentru romanul ”La couleur de l`eau”, roman ce descrie violenţa reţelelor de prostituţie.

Premiul Fémina pentru roman francez a ajuns la scriitorul Christophe Boltanski, pentru volumul “La Cache”, publicat de editura Stock, iar premiul pentru eseu a fost atribuit scriitoarei Emmanuelle Loyer pentru biografia “Claude Lévi-Strauss”, apărută la editura Flammarion.

UPDATE (06.11.2015): 

Joi, 5 noiembrie, s-au decernat şi premiile Médicis, premiul pentru roman străin pe 2015 ajungând la scriitorul turc Hakan Günday (39 ani) pentru volumul “Encore”, publicat de editura Galaade.

“Encore” este o carte virulentă împotriva acelora care profită de situaţia dificilă a refugiaţilor, cu complicitatea unor autorităţi corupte.

Premiul Médecis pentru roman francez a fost atribuit scriitoarei Nathalie Azoulai, pentru volumul “Titus n’aimait pas Bérénice”, apărut la editura P.O.L. Autoarea se numără printre cei patru finalişti ai premiului Goncourt din acest an.

Premiul Médicis pentru eseu pe 2015 i-a revenit scriitoarei Nicole Lapierre, pentru volumul “Sauve qui peut la vie”, publicat de editura Seuil.

Și uite așa crește, din nou, lista de lecturi.

# # # # #

Serial Readers

The Club Of Serial Readers este locul in care te intalnesti cu prietenii tai sau cu alti pasionati de lectura si discuti despre cele mai citite carti, cele mai interesante povesti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare