Salman Rushdie, tot persona non-grata

de / January 17th, 2012 / 128 vizualizari

Scriitorul Salman Rushdie in continuare nu este privit cu ochi buni in India, tara sa natala. Astfel, invitatia de a participa la festivalul literar de la Jaipur a fost intampinata cu proteste din partea unui grup de musulmani.

Festivalul de la Jaipur, cel mai mare eveniment literar din Asia, are loc in perioada 20-24 ianuarie si reuneste scriitori ca David Hare, Tom Stoppard, Hari Kunzru si Annie Proulx. Salman Rushdie se numara si el printre invitatii care vor vorbi despre Chutney-ficarea limbii engleze (“Inglish, Amlish, Hinglish: the Chutneyfication of English”). Doar ca Maulana Abul Qasim Nomani, vice-rector al unui seminar islamic, se opune acestei vizite: “Lui Rushdie nu ar trebui sa i se permita sa viziteze India. Daca viziteaza India, nu face altceva decat sa puna sare pe ranile musulmanilor. Ne-a ranit sentimentele religioase.”

Versetele satanice, romanul care i-a adus o condamnare la moartea din partea Ayatolahhului Khomeini, obligandu-l pe Rushdie sa se ascunda mai bine de 10 ani, continua sa ii faca probleme scriitorului. Nomani vrea sa faca presiuni asupra Guvernului pentru a-i retrage viza acestuia, amenintand ca “va scrie ministerului de externe, primului ministru Manmohan Singh si presedintelui Congresului, Sonia Gandhi”.

In ultimii ani, Salman Rushdie a mai vizitat India tot in interes literar, ridicand de fiecare data aceleasi obiectii. Cum protestele nu l-au oprit pana acum, nu o vor face nici de aceasta data, asigura organizatorii festivalului: ” O platforma de literatura precum festivalul din Jaipur este un loc pentru libertatea de exprimare, in cea mai pura traditie democratica.[..] Intr-o societate pluralistica, precum a noastra, este imperativ sa permitem in continuare deschiderea catre expresia literara neingradita”, a declarat Sanjoy Roy, managing director la Teamwork Production.

Sursa

# # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare