Salman Rushdie, din nou controversat in India

de / September 11th, 2012 / 116 vizualizari

Autorul Salman Rushdie a starnit din nou discutii aprinse in tara sa natala, dupa ce filmul bazat pe romanul sau Copiii din miez de noapte (Midnight’s Children), nu a reusit sa isi gaseasca un distribuitor in India.

Considerat a fi o scrisoare de dragoste pentru India, Copiii din miez de noapte este unul dintre cele mai cunoscute romane semnate de autor. Dar ecranizarea acestei povesti despre India de dupa proclamarea independentei nu a fost pe placul co-nationalilor sai.

La Toronto, cu ocazia premierei peliculei, regizorul Deepa Mehta a declarat ca niciun distribuitor indian de filme nu a achizitionat acest film. “Salman a spus adesea ca aceasta carte este scrisoarea lui de dragoste pentru India. Eu cred ca filmul reflecta aceasta dragoste. Ar fi pacat ca din vina unor politicieni nesiguri, oamenii din India sa nu aiba ocazia sa decida pe cont propriu ce inseamna sau nu, pentru ei, acest film”, apare citat regizorul in cotidianul Hindustan Times.

Filmul urmeaza linia narativa a cartii si prezinta portrete nu tocmai magulitoare ale unor figuri politice de top din India. Tocmai acesta pare sa fie motivul pentru care pelicula nu reuseste sa isi gaseasca distribuitori. “[In India] suntem foarte precauti cand vine vorba despre un film politic, mai ales daca atinge subiecte sensibile. Orice asemanare cu un om politic poate fi o problema. Intr-o democratie solida, toate acestea ar fi posibile”, a recunoscut Shubhra Gupta, un respectat scenarist.

Filmul urmeaza sa ruleze in 40 de tari iar recenziile sunt, in mare parte, pozitive. Producatorii nici macar nu au incercat sa obtina permisiunea de a filma in India, alegand ca locatie de filmare Sri Lanka. Si aici au avut insa de intampinat greutati, intrucat guvernul iranian a facut tot posibilul sa impiedice filmarile la aceasta productie, fapt ce a incetinit mersul lucrurilor.

Salman Rushdie nu este strain de controverse, fiind cunoscut oprobiul public pe care romanul “Versetele satanice” l-a declansat in India. Ayatollahul Khomeini l-a acuzat pe scriitor de blasfemie si a ordonat asasinarea acestuia, romanul, aparut in 1988, fiind in continuare interzis in India. In ianuarie, Salman Rushdie era asteptat sa isi faca aparitia la festivalul de literatura din Jaipur, dar vizita acestuia a fost anulata din cauza protestelor musulmanilor.

Sursa

# # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Postul precedent

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare