Sa mai si radem!

de / May 24th, 2011 / 195 vizualizari

Am primit ieri un e-mail care mi-a adus un zambet mare pe fata (multumesc frumos, Andreea!), asa ca m-am gandit ca nu ar strica sa va amuzati si voi.

Se pare ca exista un site care a organizat un fel de concurs ad-hoc destinat vizitatorilor, care a ajuns intre timp in paginile unor ziare respectate ca “The Independent”, “The Daily Telegraph” sau “London Evening Standard”. Jocul are o singura regula: se ia o carte – oricare – si se cere sa se rezume in cel mult 25 de cuvinte. Joaca de-a rezumatul a prins neasteptat de bine,rezumatele avand un ton variat, de la “haios” la “devastator”.

Iata cateva exemple:

“Trei surori” de Anton Pavlovici Cehov (care totusi e o piesa de teatru, nu o carte…): “Trei surori din Rusia se hotarasc sa plece la Moscova. Nu se duc.”

“Biblia”: “Capitol introductiv bun. Personajul principal intra in scena pe la jumatate, dar moare devreme. Niste porunci de bun-simt (nitel invechite, totusi). Sfarsit cutremurator. Cam prea deschisa la interpretari.”

Cartea Apocalipsei (Evanghelia dupa Ioan): “Sfarsit”

“Mandrie si prejudecata” de Jane Austen: “O femeie cu principii inalte care nu e asa de superficiala ca sa cedeze banilor si farmecului fizic, il alege tot pe tipul misto si sexos.”

“In cautarea timpului pierdut” de Marcel Proust: “Tipul se trezeste, mananca o prajitura, se gandeste la fel de fel de chestii si se face scriitor.”

“Ferma animalelor” de George Orwell: “Zoofilia si politica sunt totuna. Undeva pe la mijloc se intampla ceva nasol.” O alta varianta: “Toate revolutiile isi devoreaza copiii, mai ales pe aia care au gust de pui.”

“Ulise” de James Joyce: “Leopold Bloom se plimba, si-o freaca, bea, palavrageste, se cearta, citeste, casca gura si se intalneste cu tolomacul de Stephen Dedalus pe saispe iunie ‘noua sute patru.”

“Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald: “Aceasta este o poveste despre efectele banilor. Nu sunt buni.”

“Tess d’Urberville”
de Thomas Hardy: “O gagica misto de la tara se incurca cu un derbedeu de pe acolo. Taica-su e nervos. E prea vesel? Bine, mai pun un bebelus mort si o crima. Stonehenge. Spanzuratoare.”

“Odiseea”: “Un tip se chinuieste 10 ani sa se intoarca de la un razboi dus pentru o gagica, la nevasta-sa. Aceasta e neobisnuit de intelegatoare.”

“Infernul” de Dante: “Coboram. Parter – pagini, filozofi, oameni fara noroc. Subsol – niste declasati. Sub-subsol – niste ticalosi ordinari. Sub-sub-subsol – niste ticalosi de cea mai joasa speta. Ultimul nivel – toata lumea jos! Liftul de acolo urca.”

“Asteptandu-l pe Godot” de Samuel Beckett: “Nu se intampla nimic. Chiar de doua ori.”

“Cold Mountain” de Charles Frazier: “Tipul merge pe jos 750 de kilometri pentru o tavaleala in fan cu gagica lui.”

“Razboiul lumilor” de H.G. Wells: “Martienii ne bat de ne suna apa-n cap, dar racesc si mor.”

Toata literatura realist-socialista sovietica: “Un baiat intalneste un tractor. Baiatul si tractorul se indragostesc. Baiatul si tractorul traiesc fericiti pana la adanci batraneti.”

In final, un rezumat “clasic” al genului, apartinandu-i lui Woody Allen, despre “Razboi si pace”: “E despre Rusia.”

Din pacate, eu nu am reusit sa gasesc site-ul despre care e vorba in e-mail, dar cititi mai multe asemenea rezumate aici.

# # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Postul precedent
Postul urmator

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare