Reguli de buna purtare cu cartea

de / August 30th, 2015 / 2,086 vizualizari

Book1Nu impun nimic. Sunt cititori inraiti care devoreaza 2-3 carti pe saptamana, in timp ce altii, din diverse motive, au un ritm mai lent. De asemenea, exista atat fani declarati (si fideli) ai unor autori sau stiluri literare cat si altii mai inclinati spre noutati si spre schimbare. Totusi, indiferent de inclinatia catre citit a fiecaruia, de genul literar sau chiar de locul… literar preferat, recomand tuturor, chiar si celor care pun mana pentru prima data pe o carte, sa respecte urmatoarele lucruri:

  1. Sa o termine. Nu numai cand e vorba de citit, dar orice lucru pe care il incepi trebuie dus la bun sfarsit. Daca nu apar pe parcurs conditii imposibile de desfasurare, e un semn de integritate sa termini ce ai inceput. Chiar si cea mai slaba carte merita terminata. Eu merg pe principiul ca daca deja am ajuns la jumatatea unei carti care nu-mi place, pierderea e mai mare daca o abandonez decat daca ajung la ultima pagina. La final, pot avea macar satisfactia de a scrie o recenzie bine documentata de o stea!
  2. Sa nu sara peste pagini. Daca prin anii de liceu mi s-a intamplat, spre rusinea mea, sa las una-doua carti neterminate, acest lucru nu l-am facut niciodata. Saritul peste pagini inseamna pierderea unor detalii care pot fi relevante pentru poveste, chiar si a unor informatii subtile, valoroase. Dar nu ai de unde sa stii lucrul asta daca tocmai ai sarit zece pagini care nu contineau liniute de dialog. Se numeste lectura incompleta si se pedepseste cu constientizarea faptului ca poate ar trebui sa-ti petreci timpul liber facand altceva.
  3. Sa nu citeasca fortat. La scoala e oarecum inevitabil, dar nimeni altcineva nu ar trebui sa impuna unui copil sau adolescent lectura obligatorie. Citind o carte doar pentru ca un parinte sau un profesor iti cere asta, nu vei obtine satisfactii si nu vei intelege mare lucru. Doar faptul ca ai o sarcina, o obligatie de a da pagina dupa pagina si a asimila informatii pe care nu le vrei. In plus, unele lecturi e bine sa fie citite in anumite momente din viata, care nu sunt pentru toata lumea aceleasi.
  4. Sa nu deterioreze cartea. Am o vaga impresie ca toate cartile de la biblioteci cu cotorul dezlipit, cu paginile indoite la colt si copertile murdare de cafea, ar arata mult mai bine daca toti cei care le citesc ar avea un pic mai multa grija de ele. Mi s-a intamplat de multe ori sa imprumut o carte minunata, care arata ca si cum ar fi trecut printr-un bombardament. I-am lipit paginile si cotorul si am incercat s-o returnez in stare mai buna decat am primit-o. Poate ar fi trebuit s-o fac gandindu-ma la urmatorii cititori, dar motivul real a fost mai egoist: admiratia, respectul pentru continutul ei. Si nu, nu e deloc dragalas ca un copil de doi ani sa-i rupa paginile si copertile in joaca.

Pe langa aceste reguli de bun simt, eu mai am una, personala, dar pe care nu as putea sa o impun cuiva: nu citesc fragmente si mostre de cateva pagini sau capitole. Daca ma hotarasc sa incep o carte, pur si simplu fac rost de lectura integrala si imi asum riscul (de multe ori foarte mic) de a nu fi deloc pe placul meu. Si daca totusi nu este, vezi punctul 1.

Mai aveti si alte reguli de buna convietuire cu cartea?

foto: faf.ag.org

# # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

Postul precedent

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare