Prietenii celebre intre scriitori

de / September 9th, 2015 / 9,562 vizualizari

J.R. Tolkien si C.S. Lewis

J.R. Tolkien si C.S. Lewis

Este firesc ca, la un moment dat, sa apara prietenii intre oameni care impart aceleasi pasiuni si teluri. In cazul scriitorilor, pe langa rivalitatile inerente, dedicarea intregii vieti scrisului conduce uneori la anumite legaturi pe care istoria literaturii le consemneaza. Atat la noi in tara cat si in strainatate, au existat “frati de condei” care au format prietenii durabile sau mai scurte. Probabil unele ar putea crea povesti la fel de interesante ca operele care i-au consacrat.

Dintre prieteniile celebre ale scriitorilor romani, cred ca prima care rasare in mintea tuturor este cea dintre Mihai Eminescu si Ion Creanga. Cei doi isi spuneau frateste “badita Mihai” si “badita Ion”. Primul era ganditor, contemplativ si melancolic, in timp ce al doilea avea o fire mai deschisa si stia sa faca haz de necaz. Asa cum am invatat cu totii in primii ani de scoala, Mihai Eminescu a fost cel care l-a indemnat pe Creanga sa-si astearna povestirile pe hartie.

O alta prietenie cunoscuta de pe meleagurile noastre a fost intre Mihail Sadoveanu si George Topirceanu. In perioada interbelica, cei doi au contribuit in publicatiile de la acea vreme (“Insemnari literare” si “Viata romaneasca”) si au avut destine diferite, desi valoarea lor ca scriitori a fost apreciata in egala masura. In “Povestirile Vanatoresti” ale lui Sadoveanu, acesta il numeste pe Toparceanu “prietenul meu, poetul” si “tovaras de pusca si undita”.

Poetul Vasile Alecsandri si scriitorul francez Frederic Mistral sunt doi oameni de cultura care au fost legati de personalitati asemanatoare, desi unul si-a petrecut mare parte din viata la Mircesti, in Bacau, iar celalalt in Maillane din regiunea Provence, Franta.

Si printre scriitorii straini au fost cativa care au reusit sa darame bariera rivalitatii. Un exemplu este legatura dintre J.R.R. Tolkien, autorul seriei “Stapanul inelelor” si C.S Lewis, autorul “Cronicilor din Narnia”. Desi prietenia a fost marcata de conflicte si diferente de gandire ca scriitori, a rezistat eroic in timp.

Charlotte Bronte (autoarea “Jane Eyre”) si Elisabeth Gaskell au fost doua scriitoare ale secolului XIX care au reusit sa fie prietene, in ciuda faptului ca surorile Bronte nu frecventau atat de mult societatea. Relatia lor a supravietuit, desi au existat dezavantaje precum tendinta scriitoarei Bronte de a se izola de prietenii lui Gaskell, cu care era invitata la resedinta acesteia.

O alta prietenie celebra a fost intre Truman Capote (cunoscut pentru “Mic dejun la Tiffany”) si Harper Lee (cunoscuta pentru romanul “Sa ucizi o pasare cantatoare”). Se spune ca opera lui Capote, “Cu sange rece”, care i-a adus succesul autorului, este partial dedicata lui Harper Lee.

Chiar daca ajung pe culmile succesului, multi scriitori (precum si alte tipuri de profesionisti) cad in pacatul arogantei. Aceste cupluri de prieteni, ca si multe altele, demonstreaza insa ca aprecierea publicului, recunoasterea si prietenia cu cei din bransa ta nu se exclud reciproc.

# # # # # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare