Portretul – roman imoral

de / April 26th, 2011 / 169 vizualizari

Stiu! Stiu! A trecut ceva timp de cand nu am mai postat nimic! Astazi chiar ma gandeam daca sa postez sau nu ceea ce urmeaza…

Au trecut ceva zile de cand am terminat de citit Portretul lui Dorian Gray al lui Oscar Wilde dar mi-au ramas in cap anumite chestii nelamurite. Inainte sa ma apuc de lectura, citeam ca acest roman a fost criticat si ca a determinat moartea prematura a autorului. Portretul a aparut la Londra, in 1890; a fost revizuit si i s-a adaugat prefata unde Oscar Wilde anticipeaza criticile ce vor fi aduse romanului sau.

Am citit cu interes! Si asta pentru ca am auzit numai laude la adresa acestei carti, dar si pentru a descoperi elemente care au dus la motive pentru critici negative sau care l-au catalogat drept imoral. Pe cuvant ca nici acum nu pot sa-mi explic de ce, pentru ca Portretul lui Dorian Gray reprezinta de fapt dragostea pentru frumos, pentru arta.

Nu am gasit nimic exagerat, poate doar finalul romanului, in care Dorian Gray surprinde de-a dreptul, desi nu cred. La fel cum nu cred ca poate fi vorba de aprecierea si grija exagerata a pictorului Basil Hallward pentru Dorian, chiar daca am ramas cu impresia ca Basil a simtit altceva, mult mai puternic pentru Dorian Grey.

Mai am o varianta oarecum plauzibila: principiile morale din acea vreme, cand era si mai blamata sinuciderea. Posibile raspunsuri ori simple supozitii! Intrebarea De ce este imoral romanul lui Oscar Wilde? inca isi asteapta raspunsul!

# # # #

Laura

Laura este genul de persoana care nu se intoarce in trecut daca asta nu inseamna imbunatatirea prezentului. Nu-si numara niciodata anii, dar intotdeauna isi pune in balanta realizarile, momentele de fericire, oamenii minunati pe care ii intalneste. Crede cu tarie in tot ce face, ce spune si ce simte si daruieste mereu din ceea ce are si este. Blog personal: www.lumealaurei.ro

6 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare