Portretul – roman imoral
Stiu! Stiu! A trecut ceva timp de cand nu am mai postat nimic! Astazi chiar ma gandeam daca sa postez sau nu ceea ce urmeaza…
Au trecut ceva zile de cand am terminat de citit Portretul lui Dorian Gray al lui Oscar Wilde dar mi-au ramas in cap anumite chestii nelamurite. Inainte sa ma apuc de lectura, citeam ca acest roman a fost criticat si ca a determinat moartea prematura a autorului. Portretul a aparut la Londra, in 1890; a fost revizuit si i s-a adaugat prefata unde Oscar Wilde anticipeaza criticile ce vor fi aduse romanului sau.
Am citit cu interes! Si asta pentru ca am auzit numai laude la adresa acestei carti, dar si pentru a descoperi elemente care au dus la motive pentru critici negative sau care l-au catalogat drept imoral. Pe cuvant ca nici acum nu pot sa-mi explic de ce, pentru ca Portretul lui Dorian Gray reprezinta de fapt dragostea pentru frumos, pentru arta.
Nu am gasit nimic exagerat, poate doar finalul romanului, in care Dorian Gray surprinde de-a dreptul, desi nu cred. La fel cum nu cred ca poate fi vorba de aprecierea si grija exagerata a pictorului Basil Hallward pentru Dorian, chiar daca am ramas cu impresia ca Basil a simtit altceva, mult mai puternic pentru Dorian Grey.
Mai am o varianta oarecum plauzibila: principiile morale din acea vreme, cand era si mai blamata sinuciderea. Posibile raspunsuri ori simple supozitii! Intrebarea De ce este imoral romanul lui Oscar Wilde? inca isi asteapta raspunsul!
6 Comentarii
Comenteazaandres / April 26, 2011 la 8:08 pm
Sunt abia pe la jumatatea cartii, insa nu vad a fi ceva imoral in ea… e ciudat… sunt curioasa ce si cum. Alte pareri?
andres / April 28, 2011 la 9:41 pm
Poate ca in citatul asta se afla raspunsul la intrebarea ta:
“Cartile pe care lumea le numeste imorale sunt cartile care arata lumii propria ei mizerie.” (Lordul Henry)
Ce zici?
Laura / April 28, 2011 la 9:46 pm
Da, si asta si totusi nu mi-e foarte clar! 😀
aniela / May 4, 2011 la 3:58 pm
am citit de 3 ori romanul:prima data in engleza, m-a fascinat dar in acelasi timp am ramas cu ceva nelamuriri.nestiind daca acele “nelamuriri”erau din cauza cunostintelor mele de engleza sau din cauza profunzimii romanului, am decis dupa cateva luni sa reiau lectura in limba romana:) asta se intampla prin 2002. nu am rezistat tentatiei si acum cateva luni am recitit cartea de data asta in italiana…….ce sa zic, ma prinde de fiecare data……e mai presus de orice ceea ce-ti ofera din punct de vedere emotiv, stilistic, narativ acest roman!
andres intreba mai devreme ce poate fi imoral…..ceea ce gasesc eu imoral in roman? totul si in acelasi timp nimic…..incepand de la lord henry care din punctul meu de vedere are rolul paradoxal de ghid estetico-imoral pt dorian, gaseste o placere rautacioasa si in acelasi timp frica in manipularea “sufletului” unui inexpert.il urasc si in acelasi timp il ador pe lord henry care e maestrul absolut al manipularii cu ajutorul cuvantului.
pffff se vede ca personajul meu preferat-interesant e lord henry:))
acum am o intrebare eu:de ce wilde nu il “iarta” pe dorian? de ce nu-l salveaza, si in acerst mod poate nu ar fi fost condamnat la propriu?
andres / May 5, 2011 la 11:09 am
Foarte buna intrebarea ta Aniela… Cred ca e undeva acolo dorinta autorului de a face ordine, dreptate. Eu si mare parte din noi poate l-am fi salvat pe Dorian, i-am mai fi dat o sansa. Autorul insa a plecat probabil de la premisa ca raul nu poate avea continuitate si imoralitatea nu se iarta. Poate ca a vrut sa-si pedepseasca personajul pentru a da o lectie, chiar daca la final acest personaj si-a dorit inapoi sufletul…
Pot fi multe interpretari, depinde doar de imaginatia fiecaruia dintre noi. Si daca nu ar fi fost finalul asta poate ca nu ar fi existat acum aceste discutii, nu-i asa?
Multumesc ca ai trecut pe la noi, te mai asteptam 😀
andres / April 29, 2011 la 11:38 am
Ar mai fi o idee… relatia dintre Dorian si prietenul sau Alan Campbell care l-a ajutat pe Dorian sa obtina ceea ce dorea (prin santaj) si care, in final, l-a dus pe Alan la sinucidere… Ce putea fi imoral in relatia lor, cel putin pentru vremea aia?