Portretul misterios: este sau nu adevarata Jane Austen?

de / December 13th, 2011 / 148 vizualizari

Jane Austen este una dintre cele mai cunoscute scriitoare ale tuturor timpurilor. Cu toate acestea, cu greu ii poti atribui un chip numelui ei. Imaginea de fata batrana si morocanoasa nu coincide cu cea zugravita intr-un portret descoperit de curand.

Biografa Paula Byrne este convinsa ca in desenul care a facut parte dintr-o colectie privata in toti acesti ani si care a fost licitat ca fiind un “portret imaginar” al “domnisoarei Jane Austen” (dupa cum este trecut pe spatele tabloului) este reprezentata de indragita autoare. “Cand sotul meu l-a cumparat, credea ca este un portret rezonabil al unei scriitoare dragute, dar eu am avut imediat o reactie viscerala fata de tablou. Mi s-a parut ca seamana cu familia ei. Am recunoscut nasul familiei Austen, sa fiu sincera, mi s-a parut atat de izbitor de familiar. Ideea ca ar fi un portret imaginar imi suna ca o teorie nebuneasca. Nu exista acest gen, iar acest portret este prea specific, prea seamana cu restul familiei sale ca sa fi fost desenat din imaginatie”, a declarat, incantata, Paula Byrne.

In plus, pe baza hainelor, portretul a fost datat ca fiind desenat undeva in jurul anului 1815. Jane Austen a devenit faimoasa abia la 50 de ani dupa moartea sa, in 1870. Intrebarea fireasca care se pune aici: De ce ar fi vrut cineva sa faca un portret imaginar unei persoane care nu era populara pe vremea aceea?

Pana in prezent, singurele portrete acceptate ale lui Jane Austen au fost schita din 1810 facuta de Cassandra, sora sa, si o adaptare din 1870 dupa acea schita. Dar imaginea sentimentalizata, de “matusica” este contrazisa de aceasta noua pictura, care infatiseaza o scriitoare profesionista, increzatoare in fortele proprii. Nicio legatura cu fata batrana si timida cu care eram obisnuiti sa o asociem pe Jane Austen.

In colaborare cu cei de la BBC, se va realiza si un documentar – Jane Austen: The Unseen Portrait? – care va rula in a  doua zi de Craciun. Teoria Paulei Byrne este sustinuta de alti doi specialisti: Kathryn Sutherland, profesoara la Universitatea din Oxford si Claudia Johnson, profesoara la Princeton.

Mona Lisa? Care Mona Lisa? Noul portret care va cuceri lumea o infatiseaza pe Jane Austen… sau nu.

Sursa

# # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Postul precedent

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare