Paunescu a disparut…si din librarii

de / November 9th, 2010 / 486 vizualizari

Mai surprinde pe cineva vestea asta? Eu zic ca ar fi trebuit sa ne obisnuim deja cu ideea ca moartea unui artist atrage dupa sine, inevitabil, cresterea impresionanta a numarului de vanzari. Asa s-a intamplat si in cazul cartilor lui Adrian Paunescu, dupa cum aflam dintr-un articol de pe realitatea.net.

Asa cum melodiile Madalinei Manole au revenit in trend imediat dupa moartea artistei sau replicile memorabile ale lui Dinica au fost din  nou pe buzele multora dintre noi cand acesta a incetat din viata, si volumele de  poezii ale lui  Adrian Paunescu sunt printre bestseller-urile librariilor in aceste zile.

Luni dimineata, la o zi dupa inmormantarea poetului, o librarie  din lantul  CLB  (Compania de Librarii Bucuresti)  din zona Iancului vanduse peste 10 volume de poezii in prima ora de la deschidere. ”Inainte erau luni intregi in care nu intreba nimeni de Paunescu, acum  se vinde orice volum de poezie scris de  acesta. Majoritatea celor care cumpara versurile  poetului sunt trecuti de 50 de ani”,  declara vanzatoarea librariei.

Nici nu termina bine de  explicat trendul ultimilor zile ca este intrebata de un batranel  daca are cumva poezii de Paunescu. ”Abia m-am trezit si m-a trimis nevasta-mea sa ii cumpar poezii de Paunescu pentru ca l-a iubit foarte mult”, spune Mihai, de 65 de ani, care pleaca cu ulimele doua volume de versuri disponibile in librarie.

In zona Universitate, la libraria „Mihai Eminescu“, una dintre cele mai cunoscuta din Capitala, versurile lui Paunescu nu se mai gasesc de doua zile. ”Am vandut toate volumele de versuri pe care le aveam pe stoc, insa de doua zile avem doar volumul de proza ”Vinovat de iubire”. Am facut comanda, insa majoritatea volumelor de versuri erau publicate la editura Paunescu de care am inteles ca se ocupa in prezent familia poetului care nu a avut timp de asa ceva zilele astea”, explica una dintre angajatele librariei.

Povestea se repeta si la o alta librarie din zona Universitate care are la vanzare doar volumul ”Vinovat de iubire”.

Anticarii scot cartile de la naftalina

Daca librariile nu fac fata ”setei de poezie” care a rasarit in noi zilele astea, anticarii nu ne lasa la greu.  ”Am carti de Paunescu, cum sa nu am, doar a fost poetul neamului”, spune  mandru un anticar  ale carui preturi sunt putin cam piperate. ”Sunteti a cincea persoana care intreaba de Paunescu in ultima jumatate de ora. Cum sunt oamenii… te pretuiesc abia dupa ce mori”, raspunde un alt anticar care  isi expune oferta de poezii ale poetului.

Printre volumele de versuri publicate de Paunescu se numara “Cartea Cartilor de Poezie” (1999), “Meserie mizerabila, sufletul” (2000), “Nemuritor la zidul mortii” (2001), “Pana la capat” (2002), “Liber sa sufar” (2003), “Din doi in doi (2003)”, “Ultrasentimente” (1965, debut editorial), “Mieii primi” (1966), “Repetabila povara” (1974), “Pamantul deocamdata” (1976, poezii), “Manifest pentru sanatatea pamantului” (1980), “Iubiti-va pe tunuri” (1981), “Rezervatia de zimbri” (1982), “Totusi iubirea” (1983, antologie de poezii), “Manifest pentru mileniul trei – volumul 1” (1984, antologie de poezii), “Manifest pentru mileniul trei – volumul 2” (1986, antologie de poezii), “Locuri comune” (1986), “Viata mea e un roman” (1987), “Sunt un om liber” (1989).

Cu cat se vand cartile scrise de Paunescu

Ninsoare de Adio – 10 lei

Pana la capat – 21,8 lei

Vinovat de iubire – 16 lei

Poezii Cenzurate – 32 lei – anticariat

Pamantul deocamdata – 25 lei – anticariat

# # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare