Pachetul de nota 10 de la editura Integral pentru micii școlari conștiincioși

de / July 13th, 2016 / 278 vizualizari

Vară, căldură, vacanță… pentru școlari mai mult, mai puțin pentru majoritatea cadrelor didactice. Vara este perioada perfectă pentru învățători să se pregătească pentru anul școlar ce urmează: să studieze oferta educațională, programa, să adapteze cărțile monotone și plictisitoare obligatorii la clasă la exuberanța și creativitatea specifică micilor învățăcei. Primul lucru pe care l-am făcut când am primit de la editura Integral cărțile din Pachetul de nota 10 a fost să dau o fugă la școala cu care colaborez și să le arăt doamnelor învățătoare. Nu pot să nu menționez entuziasmul lor și dorința de a ajuta copiii să înțeleagă conceptele abstracte din manuale cu ajutorul versurilor prietenoase și a imaginilor ideale pentru colorat. Astfel, cu coperți colorate și într-un format ușor de manipulat, cărțile sunt special scrise pentru nivelul de înțelegere și învățare specific claselor primare, adică versuri jucăușe și cu multe informații utile, care îi învață pe copii noțiuni din viața cu care ei se luptă la clasă: informații utile despre litere, cifre, operații elementare, ortograme, morfologie, animale, geografie, calendar, artă picturală, circulație rutieră, limbi străine, prezentate pe înțelesul copiilor, în dorința de a dezvolta imaginația și dorința firească de comunicare a celor mici. Cărțile integrează cu success cunoștințe și elemente de cunoaștere specifice principalelor discipline pe care micuții le vor studia în clasele primare, într-un proiect de învățare deopotrivă coerent, instructiv și recreativ.

  1. abecedar-in-versuriAbecedar în versuri

Există oare un sentiment mai frumos, încărcat de multe emoții pozitive, bucurie și sensibilitate sufletească, ca primii pași și ABC-ul cunoașterii vieții? Nu cred. De aceea, colecția începe cu poveștile țesute tainic din literele alfabetului, care prind viață și pot fi cu ușurință descifrate. Cu bucurie și în joacă, copiii asociează scrierea lor cu imagini, animale, acțiuni, emoții diverse.

  1. Aritmetica în versuri

Aritmetica? O zbenguială de copil; animalele vin pe rând în ajutorul copiilor: UNU – motanul, DOI – iepurași și DOUĂ – roșii, TREI – iepurași etc. Operațiile elementare (adunare, scădere, înmulțire și împărțire) sunt definite cu ajutorul amicilor și al fructelor! În final, rămâne tabla înmulțirii în versuri, un secret pe care cei mici îl învață cu bucurie și ușor.

  1. Gramatica în versuri

Regulile gramaticii sunt complicate? Nici vorbă. Ortogramele dispuse alfabetic, elementele de morfologie (substantivul, articolul, adjectivul, numeralul, pronumele, verbul, adverbul) și sintaxa (predicatul, subiectul, atributul, complementul și propoziția) se asimilează foarte ușor, grație versurilor în rime vesele, inteligent construite și adaptate universului copilăriei.

  1. Zoologia în versuri

ZOO, mergem la ZOO! Cartea le prezintă celor mici lumea magică a animalelor astfel încât ei să le perceapă cu atenție și sensibilitate. Pe scurt: leul, tigrul, elefantul, maimuța, crocodilul, cămila, delfinul, caracatița, pinguinul, acvila etc sunt surprinși în diverse ipostaze de viață, de la habitat, hrană, la caracteristici privind stilul lor de viață. O veritabilă enciclopedie a animalelor.

  1. geografia-in-versuriGeografia în versuri

Cum arată planeta noastră? Soarele, Luna, Pământul, Ecuatorul, polii, meridianele, paralelele, principalele continente, oceane, munți, ape și provincii românești sunt prezentate copiilor într-un carusel încântător de informații succinte (generale, dar și istorico-culturale), însă fundamentale, asimilate în joacă, pe nesimțite, alături de imagini elocvente, memorate vizual cu ușurință.

  1. Calendarul în versuri

Carpe Diem! Care zi? Care anotimp? Construită minuțios, cu informații utile copiilor despre rolul și importanța fiecărui anotimp, a lunilor, săptămânii, zilei, nopții și a zilelor săptămânii, despre ceea ce se petrece și schimbările care au loc de-a lungul anului în societate și în viața omului, cartea conține și un orar școlar în care cei mici își pot aduna cunoștințele și impresiile.

  1. Meșter mare la culoare

Cartea îi invită pe copii la pictură! Într-un joc viu al artei, naturii, formelor și culorilor, copiii învață care sunt ustensilele necesare (pensule, acuarele, ulei, caietul de desen, șevalet, sticlă, perete, lemn etc), tehnicile de pictură  (punctul, linia, pata de culoare, geometrie pe hârtie și în spațiu) și principalele culori și nuanțe, noțiuni de compoziție, tehnică și lumină.

  1. Științele naturii în versuri

Științele naturii… încurcate? Deloc. Cartea cuprinde cunoștințe interdisciplinare, pe înțelesul celor mici, referitoare la corpuri (materie, energie, substanțe, materiale, magneți etc.), transformări (încălzire, răcire, circuitul apei în natură etc.), lumea vie (plante, animale, funcțiile organismului, omul etc.), omul și mediul (mediul, ecosisteme etc.).

  1. Pietonul mic și voinic

Copiii merg la școală, cu bucurie și multă atenție! Lumea e în permanentă mișcare, iar cei mici memorează cu ușurință imagini, cuvinte, sunete, acțiuni. Așadar, cartea oferă un mini-ghid despre spectacolul zilnic al circulației rutiere – pietoni, călători, autobuze, bicicliști, mașini, semafoare, polițisti etc. – și cum pot copiii ajunge în siguranță la școală și la joacă, evitând pericolele străzii.

  1. cartea-bobocului-scolarCartea bobocului școlar

Cu multă bucurie și emoții pozitive în suflete, celor mici li se descoperă prima zi de școală. Bobocul-erou află de ce școala e un furnicar, ce fac micul pieton și micul călător, ce reprezintă casa, familia, prietenii nevorbitori, strada, orașul, punctul, linia, pata de culoare, geometria pe hârtie, ziua, noaptea, săptămâna, luna, literele, cifrele de la 1 la 10 și operațiile elementare (adunare, scădere, înmulțire și împărțire). Pe scurt, un rezumat al tuturor cărților de mai sus.

  1. Limba engleză în versuri (Nursery Rhymes – limba engleza)

Primii pași în magicul tărâm al limbii engleze sunt esențiali pentru cei mici, iar dacă totul are loc în joacă, în rime vesele, cuvintele și și noțiunile de gramatică sunt înțelese și se memorează foarte ușor: cunoștințe privitoare la propria familie ori diverse situații de viață, obiecte, animale, păsări, jocuri, culori, acțiuni și emoții. Un carusel al poeziei și bucuriei de a învăța cu ușurință limba lui Shakespeare.

  1. Palabras y colores (limba spaniola)

Formulele de salut și de prezentare, numerele, culorile, sala de clasă, familia, jocurile, calendarul, anotimpurile, animalele, fructele, pescuitul, câteva profesii și sărbătoarea carnavalului fac parte din universul magic al copilăriei în limba spaniolă. Micuții învață și asociază cu ușurință imagini, cuvinte, emoții, diverse situații de viață.

  1. Il colore delle parole (limba italiana)

„Mi chiamo Caterina“, „sono Leonardo“, Il Leopardo, numerele, culorile, familia, animalele precum elefantul, girafa, zebra, crocodilul, hăinuțele, fructele, anotimpurile, ora exactă, zilele săptămânii sunt principalele cunoștințe asimilate în joacă. Micuții învață și asociază ușor imagini, cuvinte, emoții, diverse situații de viață în versuri vesele și rime colorate.

Pe scurt, aceste cărți cuprind noțiuni de bază, dar fundamentale pentru ca cei mici să-și dezvolte creativitatea și spiritul de comunicare firești vârstei lor. În același timp, cuvintele relevante sunt subliniate în text, iar copiii reușesc să își fixeze cunoștințele prin activități de colorare, conturare a desenelor.

Folosite acasă, la grădiniță sau la școală, cărticelele de activități compun un set complet de resurse educaționale auxiliare programei școlare, cu care concordă, oferind părinților și educatorilor acele instrumente de concentrare a atenției și energiilor micilor cititori către elementele de învățare specifice preșcolarilor și școlarilor mici.

Într-o lume în permanentă mișcare, cei mici memorează cu ușurință imagini, cuvinte, sunete, fapte, acțiuni. Versurile facile ajută ca noțiunile elementare să fie învățate în joacă, pe nesimțite, prin poezii simple, agreabile, în care cuvintele relevante sunt subliniate în text. În același timp, copiii își fixează cunoștințele prin activități de colorare și conturare a desenelor.

Nu pot să nu menționez efortul depus de versificatorul acestor cărticele, fondatorul editurii Integral, domnul Costel Postolache. A scrie poezii pentru copii nu este un lucru ușor, trebuie să te cobori la nivelul de înțelegere a micilor școlari, păstrând totodată logica versurilor, semnificația cuvintelor cheie și a corelațiilor dintre diferitele elemente interconectate.

Cărticelele pot fi comandate de pe situl editurii Integral aici >>

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare