O poveste densa, in mare masura autobiografica

de / February 18th, 2012 / 126 vizualizari

O noua editie a romanului Sexagenara si tanarul, de Nora Iuga, a aparut saptamana aceasta in colectia „Top 10+”, colectie lansata de Polirom in luna februarie a anului 2011 si dedicata bestsellerurilor si capodoperelor literaturii de pretutindeni.

Sexagenara si tanarul este disponibil si sub forma de e-book.

Romanul Sexagenara si tanarul, distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, a fost tradus in Bulgaria, Slovenia, Germania, Spania, Italia si urmeaza sa fie tradus in Franta. Prima editie a romanului a aparut tot la Polirom, in anul 2004, in colectia „Fiction Ltd.”.

O poveste densa, in mare masura autobiografica

Asezata in fata unui barbat mult mai tanar decat ea, Anna isi istoriseste viata, amestecand amintirile despre tinutul natal, despre sotul ei Nino sau despre Terry, prietena care ii este mereu alaturi in diferite imprejurari, cu detalii amuzante privitoare la lumea literara a anilor ’70, dar si cu personaje si intamplari de mai tarziu. Rezultatul este o poveste densa, in mare masura autobiografica.

Nora Iuga despre Sexagenara si tanarul

„am observat ca hartia pe care scrii este cea mai perfecta lada de gunoi, tot ce se aduna in exces acolo in creier si incepe sa doara trebuie desertat. si iubirile dau primele semnalul, eu sunt un balon, un mic dirijabil, cand sacii de nisip ma tin pe loc, ii arunc pe rand si ma inalt.”

Primele randuri din roman:

Nu-mi place parul tuns, nu-mi plac subtiorile rase, nu-mi place iarba cosita; cred ca duc in mine un instinct care nu se lasa civilizat. Poate de aceea imi e frica pina si azi de telefoanele publice, de ascensoare, de computere ce sa mai vorbim. Femeia isi stringe picioarele sub ea, isi trage marginea fustei peste glezne si face ochi mici si oblici de jivina. Barbatul sade pe scaunelul scund in fata ei intr-o pozitie incomoda; din cauza picioarelor lungi trebuie sa-si ridice genunchii pina aproape de barbie, poarta o camasa alba de pinza ordinara cu minecile suflecate deasupra coatelor. Are brate bronzate, muschiuloase si parul tuns foarte scurt, obrazul e acoperit de un inceput de barba roscata. E, mai curind pare, neras, cum s-ar spune, prototipul barbatului bun la pat. Arata cu cel putin douazeci si cinci de ani mai tinar decit ea. Femeia e bine trecuta de saizeci.

# # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Postul precedent
Postul urmator

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare