O femeie unica: mama presedintelui Barack Obama

de / August 7th, 2011 / 155 vizualizari

In 1990, Barack Obama devine primul presedinte de culoare al revistei Harvard Law Review. In urma atentiei media de care se bucura, un agent literar ii propune sa scrie o carte despre relatiile interrasiale.
In 1995, vede lumina tiparului prima carte semnata Barack Obama, Deams from My Father, scrisa sub forma unui memoriu axat pe relatia dintre autor si tatal sau.

Dar acest articol nu trateaza prima carte a actualului presedinte al SUA, si nici figura mediatizata a tatalui sau, ci personalitatea uimitoare a mamei sale, Stanley Ann Scott, tinuta intr-un con de umbra chiar si de catre Obama.

In timpul campaniei prezidentiale din 2008, Janny Scott, reporter pentru the New York Times, devine din ce in ce mai interesata de Ann Dunham, mai ales din cauza lipsei de interes dn partea presei pentru mama viitorului presedinte. Ceea ce ii starneste si mai mult interesul fata de Dunham este simpla si succinta mentiune “o femeie alba, antropolog din Kansas” intr-unul din discursurile lui Obama, pe atunci candidat (inca) la cea mai inalta functie din stat. Astfel, instinctul de reporter o indeamna sa plece in cautare de informatii amanuntite despre viata mamei presedintelui, iar investigatiile o poarta timp de doi ani prin locuri precum Kansas, Hawaii, chiar si Indonezia, pentru a intervieva peste doua sute de persoane care au cunoscut-o pe Ann Dunham – inclusiv presedintele Obama. Rezultatul? – A Singular Woman: The Untold Story of Barack Obama’s Mother, o carte extrem de interesanta despre o femeie curajoasa ce a trait inaintea timpurilor ei, o persoana nonconformista, condusa de o sete de cunoastere a altor lumi, civilizatii si culturi.

Cartea, lansata in SUA, in mai 2011, “surprinde portretul exhaustiv al acestei femei extraordinare care si-a trait viata dupa propriile reguli”, dupa cum precizeaza Sarah McGrath, director al editurii Riverhead Books.

Nascuta in 1942, Stanley Ann Dunham a avut o viata interesanta, dar destul complicata si controversata pentru acele timpuri: la varsta de 17 ani s-a casatorit cu un barbat de culoare (Barack Obama Sr.) – intr-o perioada in care existau legi impotriva casatoriilor interrasiale in 24 de state americane –, a devenit antropolog, s-a recasatorit cu un cercetator din insula Java, s-a mutat in Indonesia si a dezvoltat programe de micro-finantare adresate populatiei sarace din mediul rural.

In paginile cartii sale, Scott o descrie ca pe o femeie ambitioasa si hotarata, dar si o mama devotata… in felul sau. Autoarea pleaca de la caracteristica definitorie – in ochii electoratului american din 2008 – a lui Dunham, aceea de “femeie alba de origine americana, antropolog”, si ajunge la a contura imaginea unei femei care a pus bazele unei familii diferite de idealul american, o familie ce uneste trei rase umane. “Da – scrie Scott referindu-se la familia presedintelui Obama – avem o mama alba din Kansas si un tata negru din Kenya. Apoi un tata vitreg din Java, Lolo Soetoro, cu care Obama a trait timp de patru ani in Jakarta; avem, de asemenea, o sotie afro-americana (Michelle Obama) cu descendenti sclavi, o sora vitrega pe jumatate indoneziana, Maya Soetoro-Ng, casatorita cu un barbat chinez-canadian, Konrad Ng, si pe fratii vitregi kenyeni ce locuiesc in Nairobi, respectiv Beijing” – iata cum arata o familie intr-adevar globala!

Analizand astfel si originile presedintelui Barack Obama, Janny Scott nu s-a putut abtine de la a face o comparatie intre mama si fiu, precum si intre principiile si valorile acestora, si in ce masura fiul a fost influentat de mama. Ei bine, cei doi nu au fost foarte apropiati: la varsta de 10 ani Dunham l-a trimis din Indonezia inapoi in Hawaii (singur) sa locuiasca cu parintii ei; de asemenea, in interviul premergator cartii presedintele a vorbit deschis despre personalitatea puternica a mamei sale si despre modul dezorganizat in care isi traia viata, ceea ce a facut ca propria lui viata sa fie “dezechilibrata” in anii copilariei. Totusi, el a tinut sa mentioneze ca multumita valorilor insuflate de mama sa si-a construit cu succes cariera de politician. “[Presedintele] recunoaste ca Dunham i-a insuflat simtul datoriei fata de cei din jur – ideea ca cel mai bun lucru pe care il poate face o persoana este sa ofere oportunitati altora”, spune Scott.

Stanley Ann Dunham a murit de cancer in 1995, la varsta de 52 de ani, lasand ca mostenire nu numai studiile sale de antropologie si cultura indoneziana, ci si ideea ca libertatea individuala poate contribui la imbunatatirea vietilor celor din jur. Mai mult, actiunile ei ne fac sa ne intrebam: care este de fapt modul “corect” de a actiona in viata, in diverse situatii? – cu toate ca nu poate fi considerata o mama model, Ann Dunham a dat nastere si a contribuit, totusi, la “formarea” unui presedinte…

Personal, gasesc aceasta carte fascinanta, si sincer, abia astept sa fie publicata si la noi. S-ar putea sa ma grabesc si s-o comand din afara :).

# # # # #

Emma

Postul precedent
Postul urmator

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare

Celebrități

Cărți iubite de celebrități

de / July 28th, 2016

Nu e nimic surprinzător în faptul că anumite mesaje din cărți ajung la sufletul celor care sunt urcați pe piedestaluri. Cei care fie au cucerit ecranele prin carismă sau prin talent actoricesc, fie au pornit afaceri mici cu rezultate spectaculoase,...

Citeste mai mult