Noi citim. Oamenii citesc!

de / November 13th, 2011 / 519 vizualizari

Aud in stanga si in dreapta ca lumea nu mai citeste. Si cei de la care aud aceste cuvinte o spun cu asa un patos… mai-mai sa ii cred. Si totusi contrariul mi se arata zi de zi. Oamenii citesc. Ii vad in fiecare dimineata in autobuz, in metrou, in tramvai, ii vad cu ochii impaienjeniti de somn dar citind cu interes din cate o carte, un e-reader, dau pagina dupa pagina si uneori zambesc, alteori se incrunta. Stiu prea bine senzatia aceea, sa fii prins in poveste si sa traiesti alaturi de personaje…

De cateva zile am luat o pauza, mai mult din neatentie caci mi-am uitat cartea pe birou la serviciu. Primul drum fara carte a fost interminabil, statiile de metrou se scurgeau una dupa cealalta cu viteza melcului, somnul ma chinuia mai rau si nu aveam unde sa evadez. Am avut totusi ragazul de a-i observa pe cei care citeau. Fie ca stateau in picioare sau pe scaun ei traiau cuvintele pe care le parcurgeau. Am zambit gandindu-ma la momentele in care ma lasam prinsa de carte pana la chicoteli scapate fara sa vreau, pana la lacrimi care imi incetosau privirea si uneori ma vedeam nevoita sa inchid cartea pentru a le impiedica sa alunece pe obraz.

Aceste reactii le avem fiecare dintre noi, cei care iubim cartile. Ne lasam prinsi in alte si alte povesti, alte lumi. Traim cu fiecare carte, o alta viata. Acumulam experiente si zambete, acumulam dorinte si impliniri. Aflam ca dezamagirile sunt si in sufletele altora, dar ca ele nu omoara, ci intaresc. Cartile pe care le citim ne sunt prieteni de nadejde si daca cineva spune ca se plictiseste, ca nu are ce sa faca atunci cu siguranta nu a descoperit inca minunea numita carte.

Cum poti trai mai multe vieti in acelasi timp? Cum poti trai mai multe vieti intr-una singura? Simplu. Deschizand o carte si lasadu-te purtat de magia cuvintelor. Cartile iti dau optiuni atat de variate… Mi-ar placea sa nu treaca ora fara a parcurge macar o pagina de carte. Timpul nu tine intotdeauna cu noi, dar il putem pacali. Putem rupe minute din el pentru a ne intoarce in lumile noastre paralele. Si cu siguranta el, timpul, nu se va supara. Poate ca asta e felul lui de a ne arata ca putem trai inzecit, insutit, trebuie sa stim cum.

Lumea citeste. Indiferent ce auziti, ce spun unii sau altii. Cei care spun ca oamenii nu citesc sunt cei care, in principiu, au uitat sa mai citeasca. S-au oprit la statutul de observator. Dar nu vad. Cineva sa le deschida ochii. Oamenii citesc!

# # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Postul precedent

7 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare