Cristina Lincu - Libera

Liberă! de Cristina Lincu – un roman psihologic exorcizant

de / July 11th, 2020 / 237 vizualizari

Suntem la jumătatea anului 2020, un an ciudat, un an plin, un an surprinzător din toate punctele de vedere. Când ai impresia că lucrurile se așază, ceva negativ se întâmplă: incendii îngrozitoare în Australia, pandemie în jumătate de lume, zbor ucrainean prăbușit în Teheran – 176 de pasageri la bord, Brexit oficial, inundații devastatoare în Indonezia, revolte comunale în Delhi, erupția vulcanului Taal în Filipine, cutremure în Turcia și Caraibe, invazie de roiuri de lăcuste în Africa de Est, nor radioactiv în nordul Europei, elefanți murind suspect în Botswana… mă aștept în orice moment să se anunțe o invazie extraterestră… așa că nu e de mirare că volumul Cristinei Lincu, Liberă!, m-a tulburat atât de tare. Într-o perioadă de zbucium emoțional și sufletesc, cartea asta a adus la suprafață monștri ce păreau demult uitați.

Exorcizările au rostul lor! Iubirea ne face să suferim, uneori mai mult decât ne-am aștepta, dar suntem noi cu adevărat pregătiți oricând să lăsăm trecutul în spate și să fim cu adevărat liberi, nu doar la nivel declarativ?

În linii mari, romanul prezintă o temă ce se pare că i se potrivește perfect Cristinei: iubirea dusă la extrem. Sara încearcă să-și exorcizeze iubirea pentru Doru – o iubire obsedantă, care a adus-o în fața unor decizii reprobabile, pe care le ia din lipsa de respect față de propria persoană și din lipsa de încredere în destin. Printr-un joc al sorții, ajunge în barul El Sol din Dârste, unde face cunoștință cu John (sau Gabriel, pentru cei mult mai apropiați), la rândul său aflat într-o bătălie cu demonul iubirii pentru Ivone. Cei doi încep să-și clădească o nouă viață, însă un prim semn de întrebare apare când Sara observă o aparentă legătură între ea și Ivone, dar lovitura finală le va fi dată de moartea lui Doru.

Liberi cu adevărat nu știu dacă putem fi în viață. Sau dacă da, asta presupune, obligatoriu, ruperea tuturor legăturilor pe care le avem cu ceilalți, cu lucrurile din viața noastră, dar și cu amintirile sau cu blocajele autoimpuse. Probabil că un om liber cu adevărat este unul cu amnezie. Deși, nu, nici el, căci el are o singură legătură, dar extrem de puternică – aceea cu neputința de a-și aminti, iar asta îl face să se simtă de mii de ori mai rău, ca prizonier al propriei minți. Atunci unul care doarme? Exclus, conștiința de sine moțăie și ea sau se pierde prin vise. A, am găsit! Visele lucide! Iată locul unde poți fi, cu adevărat, liber. Sau realitatea virtuală… până la un punct. Nu, dacă are limite, nu e ce trebuie… da, da visele lucide… Acolo unde poți întreba un personaj cum se simte știind că nu există și că e creat de mintea ta! Sau, mai știi, poate că tocmai asta îl face să existe, așa cum și noi suntem creați de „mintea” lui Dumnezeu!

Liberă! de Cristina Lincu

Numai cine nu a trecut printr-o mare iubire nu înțelege dezolarea sufletească rezultată după despărțire, nevoia de revalidare și forțarea mâinii destinului pentru a depăși suferința interioară. Într-un fel sau altul, povestea Sarei e povestea tuturor. De câte ori nu ne zbatem între bine și rău, între trecut și prezent, între iubire și ură, între închisoare sufletească și libertate emoțională, când încercăm să ne facem analize ale vieții?

Din păcate, o înțeleg pe Sara. O înțeleg prea bine pentru gusturile mele de acum. În viața mea, citirea cărții Liberă! de Cristina Lincu e echivalentă cu moartea lui Doru în viața Sarei.

Recomand această carte tuturor! Îți plac cărțile de dragoste? Citește-o! Îți plac cărțile psihologice? Citește-o! Îți plac cărțile thriller? Citește-o! Îți plac cărțile dramatice? Citește-o! Îți plac cărțile haotice? Citește-o! Îți plac cărțile cu povești încâlcite? Citește-o! Îți plac cărțile neliniare? Citește-o!

Se spune că oamenii nu se schimbă, doar renunță la măști odată ce îi cunoști mai îndeaproape.

Liberă! de Cristina Lincu

Oare așa o fi? „Liberă!” este disponibilă pentru comandă pe site-ul editurii Bookzone

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare