Împreună creștem cititori! – o campanie Serial Readers de promovare a lecturii
În anul 2013, când Asociația Bastionul ArtLitTim a luat ființă, am avut în gând un singur scop: promovarea tinerelor talente şi sensibilizarea opiniei publice în ceea ce priveşte arta contemporană, în toate formele ei, cu accent deosebit pe feblețea mea, literatura. Lucram deja de aproape 5 ani cu copii de toate vârstele, organizam ateliere de citire cursivă și scriere creativă, știam că e important ca elevii să citească, dar când încercam să îi ajut să descopere bucuria lecturii, întâmpinam dificultăți. Așa că înființarea asociației a fost forma mea de a trece la acțiune pentru a promova lectura în școli, organizând proiecte sau activități mai complexe.
Promovarea lecturii este esențială – mai ales în contextul în care tehnologia joacă un rol mult prea mare în viața noastră, a tuturor, în detrimentul cărților, iar vociferările cu privire la generația tânără care nu mai citește sunt din ce în ce mai frecvente.
Anul acesta a terminat școala primară prima generație de copii cu care am lucrat pe tot parcursul celor 5 ani în promovarea lecturii. Copii timizi la început, iubitori avizi de lectură la finalul clasei a IV-a. Propunerile de colaborare nu au contenit să curgă pe parcursul vacanței de vară și, cum timpul meu este tot mai limitat de când sunt mamă, mi-am dat seama că nu este nevoie de mine în persoană în fața copiilor ca aceste acțiuni să aibă loc. Promovarea lecturii își propune stimularea bucuriei față de citit și literatură, împreună cu schimbul de experiență între micii cititori, astfel că poate fi realizată de oricine manifestă puțin interes. E nevoie de doar câteva idei și și multă susținere din partea părinților, deoarece pentru a promova lectura e nevoie ca școlile, prin cadrele didactice de la clasă, să păstreze o relație bună cu părinții și să îi informeze în permanență despre noile apariții în biblioteca școlii și evenimentele care promovează lectura organizate în incinta școlii sau în oraș, iar părinții, la rândul lor, să ofere o mână de ajutor ca impactul acestor acțiuni să se răsfrângă și asupra timpului liber al copilului.
Odată cu începerea noului an școlar mi-am propus să inițiez și eu o rubrică săptămânală, care să cuprindă idei captivante de promovare a cititului. În fiecare zi de luni din anul școlar 2016 – 2017 și mai puțin în vacanțe, deci timp de 35 de săptămâni, vă voi prezenta o nouă activitate – originală sau nu – prin care îi putem apropia pe copii de cărți, cu primul articol chiar în prima zi de școală! Nu îmi propun să reinventez roata sau să redescopăr focul, vreau doar să adun împreună strategii, activități și idei de încurajare a apropierii copil – carte.
Idei am, idei ai, idei avem. Ajută-mă! În școala copilului tău sau în școala în care predai ce activități se organizează pentru a încuraja lectura? Ce activitate ți-ar fi plăcut să se organizeze când erai în școală și crezi că te-ar fi determinat să citești (și mai mult)? Ajută-mă să descopăr cele mai creative și interesante strategii de promovare a lecturii, pe care să le poată pune în aplicare orice cadru didactic din România!
Vezi toate ideile aici și lasă-ne comentarii cu ideile tale>>
Preia bannerul campaniei pe blogul tău! Dacă ai nevoie de alte dimensiuni, scrie-ne pe contact@serialreaders.com.
Urmărește și susține campania pe Facebook cu hashtagul #impreunacrestemcititori
Mulțumim!
5 Comentarii
ComenteazaÎmpreună creștem cititori: Biblioteca clasei / Colțul lecturii | Serial Readers / September 12, 2016 la 10:55 am
[…] mă așteptam ca inițiativa campaniei (despre care v-am povestit aici) să fie privită cu scepticism de părinți și cadre didactice totodată, mesajele în privat cu […]
Împreună creștem cititori: Schimbul de cărți între colegi | Serial Readers / September 19, 2016 la 11:09 am
[…] Despre campanie aici >> […]
Împreună creștem cititori: Întâlnire pe nevăzute cu o carte | Serial Readers / October 4, 2016 la 9:44 pm
[…] Despre campanie aici >> […]
Aura Balint / October 5, 2016 la 10:19 pm
Sunt învățătoare la Școala Gimnazială nr. 13 din Brașov. Fiecare dintre noi și-a alocat ora de lectură, după cum scrie programa, însă eu, având clasa I, cu copii care abia încep să citească, consider că nu e suficientă. N-ar strica un opțional de teatru, de exemplu, unde să se dramatizeze acțiunea cărților sau poveștilor citite. Sau, altă idee, ora de lectură cu invitați, părinți, bunici sau chiar scriitori care sa le citească copiilor.?
Patricia Lidia / October 5, 2016 la 10:29 pm
Bună seara! Sugestiile dumneavoastră sunt minunate! Nu m-am gândit la ideea de dramatizare a cărților citite, dar aveți dreptate, e minunat! Anul trecut am organizat un Carnaval al cărților vii (copiii s-au costumat în cartea preferată), întâlniri cu scriitori români contemporani și concurs de poze citind in vacanță. Anul acesta școlar prietena mea Ina Bulzan a demarat un concurs de gătit o rețetă sugerată de o carte/poveste. Se pot face lucruri minunate, idei și voință să avem! Așteptăm imagini de la acțiunile dv de promovare a lecturii la copii! Lăudați-vă, aveți cu ce!