Împreună creștem cititori: Cercurile de lectură

de / November 14th, 2016 / 983 vizualizari

«Peer pressure», cum spun americanii, adică puterea de influență a anturajului este un factor de care ne putem folosi excelent pentru a-i determina pe copii să citească. În acest sens, cercurile de lectură sunt o variantă ușoară și interesantă de a promova lectura în rândul micilor cititori.

În școli, cercurile de lectură trebuie gândite ca întâlniri de discuții provocatoare, având ca temă cărți date ca lectură în timpul liber cu ceva timp înainte. Întâlnirile pot fi săptămânale, bilunare sau lunare, iar lista de lecturi poate fi prestabilită la începutul semestrului sau anunțată de la o întâlnire la alta. Conduse de un persoană avizată, cadru didactic, bibliotecar, scriitor, aceste întâlniri pot fi foarte productive, mai ales dacă sunt gândite ca exerciții creative pentru descifrarea mesajelor. Cercul poate fi organizat la nivel de clasă, ca oră de lectură cursivă, integrat în programul materiei de limba și literatura română, sau la nivel de școală, la bibliotecă.

cercurile-de-lectura

Abordez acest subiect în cunoștință de cauză. În urmă cu nu foarte mulți ani conduceam chiar eu un astfel de cerc de lectură, la o școală din Timișoara. Era un cerc lunar, în prima parte a întâlnirii discutam cartea citită pentru acea zi, analizam personajele, încercam să dezbatem motivele acestora pentru anumite acțiuni sau să prezicem cum s-ar modifica acțiunea dacă am schimba cu totul un anumit episod din carte. Deși erau copii de 10-11 ani (clasele a III-a și a IV-a), imaginația lor și dorința de explorare ne făceau să rescriem cu totul o carte / poveste clasică. Două astfel de episoade mi-au rămas în minte: rescrierea romanului Heidi, de Johanna Spyri, când am modificat întreaga poveste prin «readucerea la viață» a părinților acesteia, și rescrierea poveștii Omul din brânză stricată, de Jon Scieszka (vezi imagini aici). Nu numai din cauză că acele întâlniri au fost extrem de distractive și interesante, dar și pentru impactul pe care l-au avut aceste modificări asupra copiilor, realizând cât de mult contează un anumit episod în destinul personajelor.

Chiar și în familie se poate crea un club de lectură. Cercetătorii arată că cel mai important predictor al interesului față de lectură al unui copil este nivelul de alfabetizare a mamei: cu cât mama are mai multe studii, cu atât este mai probabil că ea îi va citi copilului ei. Profitați de cinele în familie și discutați despre cărți. Puteți citi cu toții aceeași carte sau fiecare să își aleagă o altă carte, important e să stabiliți de la început regulile clubului de lectură. Astfel impulsionați copiii să vă urmeze modelul – copiii trebuie să vă vadă citind! În cadrul clubului de lectură, povestiți despre autorul cărții, despre acțiunea cărții și, mai ales dacă povestea este inspirată de un caz real, aduceți acest aspect în discuție. În acest fel, copiii învață și să susțină un discurs în fața unui public.

Cercuri de lectură sunt, de asemenea, organizate și de alte instituții, nu numai de școli: biblioteci ne-școlare, librării. Cu siguranță aceste informații pot fi regăsite online, pe site-urile acestora. Mergeți împreună cu copiii la mai multe astfel de cercuri de lectură și alegeți-l pe cel care vi se pare cel mai creativ și interactiv. Acesta cu siguranță va contribui constructiv la plăcerea copilului de a citi!

Vezi toate ideile și lasă-ne comentarii cu ideile tale>>

Preia bannerul campaniei pe blogul tău! Dacă ai nevoie de alte dimensiuni, scrie-ne pe [email protected].

Urmărește și susține campania pe Facebook cu hashtagul #impreunacrestemcititori

Mulțumim!

impreuna crestem cititori

 

# # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare