Gabriela Adamesteanu debuteaza in Germania

de / March 14th, 2013 / 89 vizualizari

In perioada 12-15 martie 2013, Gabriela Adamesteanu va participa la Berlin si Leipzig la patru evenimente dedicate aparitiei in limba germana a romanului Drumul egal al fiecarei zile / Der gleiche Weg an jedem Tag, la Editura Schoffling din Frankfurt, in traducerea  lui Georg Aescht. Evenimentele sunt organizate si sustinute de Editura Schoffling, Literaturhaus din Berlin, Forumul Romano-German si Institutul Cultural Roman din Berlin. Drumul egal al fiecarei zile este primul volum al Gabrielei Adamesteanu tradus in Germania.

Drumul egal al fiecarei zile

In Berlin, romanul va fi prezentat marti, 12 martie, ora 20.00, la sediul Literaturhaus (director Ernest Wichner), in prezenta redactorului de carte, Sabine Baumann, si a autoarei. Moderatorul intinirii va fi Georg Aescht.

Miercuri, 13 martie, la ora 18.30, la sediul Ambasadei Romaniei din Berlin, Gabriela Adamesteanu si Doina Rusti vor sustine o lectura publica din cartile recent aparute in limba germana, alaturi de traducatorii acestora.

In Leipzig, Drumul egal al fiecarei zile / Der gleiche Weg an jedem Tag va fi prezentat publicului joi, 14 martie, la ora 18.00, la sediul naTo. International literature, si vineri, 15 martie, incepand cu ora 11.00, la Cafe Europa, in prezenta autoarei. Moderatoarea discutiei va fi Sabine Baumann, iar  traducatoarea – Eva Ruth Wemme. Cu prilejul ambelor prezentari, vor avea loc si lecturi publice din editia germana a romanului.

Drumul egal al fiecarei zile a aparut la Cartea Romaneasca in 1975 si a primit  Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania si premiul Academiei Romane.

Reeditat in Romania de cinci ori (1979, 1992, 2004 si 2008 – la Editura Polirom), a mai fost publicat in franceza (Gallimard), italiana (Cavallo di Ferro) si bulgara (Balkani). Versiunea franceza, aparuta  in 2009 sub titlul Vienne le jour, in traducerea lui Marily Le Nir, a fost  nominalizata la premiul „Jean Monnet” pentru Literatura Europeana.

„Gabriela Adamesteanu exceleaza in descrierea  intruziunii politicului in viata intima. Vienne le jour amesteca cu abilitate  cronica istorica si  povestea unei educatii sentimentale si politice. Adamesteanu reuseste sa ne faca sa simtim aproape fizic promiscuitatea sufocanta, nevoia vitala de singuratate, cu accente care o amintesc pe Virginia Woolf. Un frumos portret de femeie in pragul maturitatii, asupra careia planeaza umbra masinariei totalitare.” (Le Monde)

# # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare