Directorul de exploatare al Facebook si-a lansat prima carte

de / March 13th, 2013 / 130 vizualizari

Sheryl SandbergSheryl Sandberg, director de exploatare al companiei Facebook, si-a lansat luni prima carte, prezentata de presa americana ca un “manifest feminist modern”, in care aceasta le indeamna pe femei sa “se activeze” pentru a reusi atat in viata profesionala, cat si in cea de familie.

“Cartea Lean In (Activati-va) se adreseaza femeilor de toate varstele”, a declarat Sheryl Sandberg, in varsta de 43 de ani, pe site-ul ei LeanIn.org, pe care l-a lansat cu cateva zile inainte de aparitia pe piata a cartii. “Cred ca lumea ar fi mai buna daca jumatate dintre companiile noastre si dintre tarile lumii ar fi conduse de femei si jumatate din caminele noastre (ar fi conduse) de barbati”, a continuat ea.

Absolventa de Harvard, bogata, mama a doi copii, Sheryl Sandberg a devenit o campioana a femeilor americane, care viseaza sa combine o cariera stralucita cu o viata de familie implinita.

Dupa ce a lucrat la ministerul Economiei, Sheryl Sandberg a fost economista la Banca Mondiala, apoi a fost angajata la Google, inainte de a deveni director de exploatare al companiei Facebook.

In cartea ei, Sheryl Sandberg spune ca “femeile isi infraneaza singure carierele pentru a-si pastra viata de familie, chiar si atunci cand inca nu au copii”.

Ea le invita pe femei sa se activeze, sa creada in visurile lor si sa depaseasca, cu ajutorul barbatilor, ordinea sociala actuala, dictata de ierarhizarea sexelor. “Chestiunea egalitatii dintre sexe se afla intr-un punct mort din anii ’90”, afirma Lori Mackenzie, director adjunct al unui institut al Universitatii Stanford, specializat in raporturile dintre femei si barbati. “Aducerea acestui subiect intr-un spatiu public reprezinta un act revolutionar”, mai spune aceasta.

“Ea nu spune ca echilibrul intre munca si familie este usor de obtinut”, continua acelasi sociolog. “Ea spune «hai sa ne activam, hai sa facem acest lucru toate, impreuna»”.

Sheryl Sandberg a lansat saptamana trecuta site-ul LeanIn.org, o platforma online unde femeile sunt invitate sa posteze articole in care vorbesc despre experientele lor. Printre acestea se numara prezentatoarea vedeta Oprah Winfrey, actrita Reese Witherspoon si fosta prima doamna a Americii Laura Bush.

“Aceste marturii alcatuiesc un tablou al incercarilor si al obstacolelor pe care noi toate le intalnim in viata”, a declarat Sheryl Sandberg. “Ele ne ajuta sa intelegem faptul ca merita sa credem in noi insine si sa tindem spre obiectivele pe care ni le fixam”.

Ea propune in acelasi timp organizarea unor intruniri, la care femeile pot sa participe cu regularitate pentru a-si impartasi ideile cu celelalte participante si sa urmeze cursuri gratuite despre arta negocierilor din companii, limbajul corporal si animarea unei echipe de subordonati.

Criticii ei ii reproseaza insa faptul ca “este usor pentru o femeie bogata si puternica” sa combine viata profesionala si cea personala, afirma Heidi Hartmann, directoarea Institutului de cercetari Women’s Policy Research.

“Femeile nu mai vor sa se concentreze asupra schimbarilor pe care ele trebuie sa le faca in comportamentele lor, ci mai degraba asupra unei schimbari profunde a societatii”, a explicat ea. “Acesta este punctul care va fi pus in dezbatere”, a adaugat ea, considerand ca “foarte des, (in Statele Unite), femeile se retrag din viata profesionala, uneori pentru ca au o familie”.

Sursa

Foto

# # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare