Formarea inovatorilor. Cum crești tinerii care vor schimba lumea de mâine – o lectură utilă tuturor celor implicați în educarea copiilor

de / June 22nd, 2016 / 542 vizualizari

formarea-inovatorilor-cum-cresti-tinerii-care-vor-schimba-lumea-de-maineCând eu eram de vârsta fiului meu, mâncam noroi cu ambele mâini; el știe cum se deschide și închide aplicația de YouTube de pe tabletă, ba, mai mult, își alege singur melodiile pe care să le asculte/vizioneze. Pe atunci, calculatorul era o chestie cât un perete de institut tehnologic, iar informatica era un subiect pe care doar cei mai cei studenți îl învățau. Acum, orice informație e la un click distanță. Din acest motiv, copiii generațiilor “internetului” au fost denumiți sugestiv “nativii digitali”.

Profund diferit în legătură cu tineretul de astăzi este faptul că cei mai mulți dintre ei își continuă școala cu “Sfântul Google”, petrec mai mult timp în fața dispozitivelor electronice decât la cursuri și consideră că internetul este un profesor mult mai interesant decât dascălii care stau zilnic în fața lor. Tocmai din cauza abundenței de informații ei știu mult mai bine ceea ce se întâmplă în jurul lor și își doresc să facă istorie, să își pună amprenta asupra schimbărilor ce au loc. Nu par a mai fi motivați de recompense financiare, ci de șansa de a ieși în evidență. Aceasta este, pe scurt, concluzia autorului american Tony Wagner, în primul capitol al cărții Formarea inovatorilor. Cum crești tinerii care vor schimba lumea de mâine.

Cartea își propune să identifice modele parentale care au contribuit la formarea tinerilor inovatori pe care acesta i-a intervievat în urma emailurilor primite de la părinți după publicarea studiului despre decalajul performanței școlare la nivel mondial. Ce au diferit acești tineri față de noi (și deja spun “noi” pentru că mă aflu în afara intervalului de vârstă vizat de carte – 18 – 25 de ani)? În vieților tinerilor intervievați, autorul a descoperit o verigă constantă și o curbă de dezvoltare în trecerea lor de la joacă la pasiune și apoi la obiectivul final. Acești tineri s-au jucat mult – dar joaca lor era mult mai puțin structurată decât cea a majorității copiilor; ei au avut șansa de a explora, experimenta și descoperi lucruri în procesul de încercări, eșecuri și rectificări – de a-și asuma riscuri și a nu reuși. Prin această metodă creativă de a se juca în copilărie, ei și-au descoperit la adolescență pasiunea. Cu toate acestea, pe măsură ce și-au urmărit pasiunile, interesele lor s-au schimbat și au luat-o în direcții neașteptate – și-au inventat pasiuni noi care, în timp, au evoluat într-o înțelegere mult mai profundă și matură a obiectivului final.

Acești tineri însă nu au învățat singuri toate aceste lucruri. Au primit ajutor de la părinți, profesori și mentori pe parcursul dezvoltării lor. Kirk Phelps, manager de producție la primul iPhone produs de Apple, a fost sprijinit necondiționat de părinții săi, chiar și în decizii radicale, precum cea de a abandona liceul și colegiul. Shanna Tellerman, director de linie de producție la Autodesk, l-a avut ca mentor pe Randy Pausch, profesor american de informatică la Universitatea Carnegie Mellon (CMU) din Pittsburgh, Pennsylvania, devenit faimos prin expunerea ținută pe 18 septembrie 2007 la Universitatea Carnegie Mellon, cunoscută sub numele de „The Last Lecture. Really Achieving Your Childhood Dreams” (Ultima prelegere. Cum să-ți îndeplinești cu adevărat visurile copilăriei). Jodie Wu, președinte și director executiv general la Global Cycle Solutions, a avut parte de tot sprijinul familiei sale, care s-a împrumutat de o sumă impresionantă de bani ca să investească în compania fiicei lor; deși au avut rețineri cu privire la afacere acesteia, considerând mutarea din SUA în Tanzania destul de periculoasă, au fost convinși că experiența îi va fi benefică și astfel că i-au fost alături. Cartea mai spune poveștile și a altor tineri creativi și inovatori, precum David Sengeh (președintele asociației non-profit Global Minimum, care distribuie plase de țânțari contra malariei în Sierra Leone), Jamien Sills (designer de pantofi sport de succes), și abordează inovarea din trei mari direcții – inovarea tehnică, inovarea socială și inovarea antreprenorială.

Formarea inovatorilor. Cum crești tinerii care vor schimba lumea de mâine nu este o lectură ușoară. Este o carte ce trebuie citită cu atenție, pentru a putea desprinde din ea propriile idei necesare educării tinerii generații. Doar fiindcă autorul este american nu înseamnă automat că sfaturile și concluziile lui nu pot fi adaptate societății românești. Pentru mine este o carte revelatoare, asupra căreia cu siguranță voi reveni. Și nu o voi considera un obiect de artă, ci un manual, un ghid important, și am să îmi subliniez pe ea tot ceea ce mi se pare mai important. Pentru că da, vreau să cresc un tânăr inovator, care să ofere societății și lumii ceva înapoi.

Foto: Picjumbo.com

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare