Evenimente Humanitas, pe alese

de / February 19th, 2015 / 129 vizualizari

Saptamana aceasta se incheie in forta, cu cateva evenimente marca Humanitas, foarte interesante.

Joi, 19 februarie, de la ora 19:00, sunteti invitati la Libraria Humanitas de la Cismigiu pentru o seara dedicata scriitoarei americane Zelda Fitzgerald, prilejuita de recenta aparitie a romanului Z:Un roman despre Zelda Fitzgerald de Therese Anne Fowler in colectia „Raftul Denisei“ a Editurii Humanitas Fiction. La discutii pe marginea romanului sunt invitati conf. dr. Anca Peiu, traducatoarea romanului, Sandra Ecobescu, filolog si presedinte al Fundatiei Calea Victoriei, Ioana Baldea Constantinescu, scriitoare si jurnalista si Angelo Mitchievici, critic literar. In partea a doua a evenimentului va avea loc prezentarea „The Flapper: feminitatea dezinhibata a anilor ’20“, realizata de Fundatia Calea Victoriei.

invitatie humanitas

Cand nechibzuita frumusete din Sud Zelda Sayre il intalneste pe F. Scott Fitzgerald, la dans, la un country club din Montgomery, Alabama, in 1918, ea are saptesprezece ani, iar el este un tanar locotenent. Curand Zelda se indragosteste de el, desi Scott nu e bogat sau cunoscut, nici macar nu e din Sud, si insista, frizand absurdul, ca scrisul sau ii va aduce atat avere, cat si faima. Cand Scott isi vinde primul roman unui editor, plina de speranta, Zelda se urca in trenul de New York sa se marite cu el si apoi sa infrunte impreuna orice le-o fi sortit.

Acum, in zori de Jazz Age, urmeaza succesul si faima peste inchipuire, care ii transforma pe Scott si pe Zelda in legende ale vremii lor. Fiecare loc in care ajung devine o scena – New York City, Long Island, Hollywood, Paris, Riviera Franceza – unde amandoi se alatura sarbatorii continue a stralucitoarei Generatii Pierdute, avandu-i cap de afis pe Ernest Hemingway, pe Sara si Gerald Murphy, pe Gertrude Stein. Totul pare nou si posibil, dar nici macar petrecerile lui Jay Gatsby nu tin o vesnicie. Cine este de fapt Zelda, dincolo de sotia unui scriitor faimos?

„Un portret absolut captivant al Zeldei Fitzgerald si al legendarelor cercuri pe care le frecventa. In spiritul romanului Sotia din Paris, Therese Anne Fowler o pune in lumina pe Zelda, si nu pe sotul ei faimos, aducand o raza de dreptate si facand sa se auda clar vocea pe care eroina s-a luptat sa si-o faca auzita toata viata.“ (Sara Gruen, autoarea romanului Apa pentru elefanti)

Sambata, 21 februarie, ora 17:00, la Libraria Humanitas de la Cismigiu va avea loc lansarea editiei de colectie a Dialogurilor socratice: Lahes, Lysis, Charmides, Hippias Minor, Euthyphron, Apararea lui Socrate, Criton, in prezenta invitatiilor Andrei Cornea, Gabriel Liiceanu, Edmond Niculusca si Catalin Cioaba.

Dialoguri socratice

Cum poate fi oare povestit ce se intampla in dialogurile acestea ale lui Platon, numite, dupa eroul lor, socratice? Caci aparent aici nu se intampla nimic. La capatul fiecarei infruntari, care ii destrama partenerului de dialog — si deopotriva cititorului — iluzia ca ar sti ceva despre tema aruncata in discutie, nu ne alegem cu nici un raspuns. Vedem in schimb felul in care, intreband, gandirea intra in miscare. Iar spectacolul unei minti care porneste la drum este un prodigium: exista oare minune mai mare decat sa vezi miscarea mintii cu ea insasi? Sa vezi ceva care lasa urma propriilor pasi nevazuti? Acest ceva care intreaba, raspunde, infirma orice raspuns, revine intreband din nou si ia act de stiinta nestiintei sale — este constiinta. Asa a inceput filozofia: povestind constiinta, punand in scena spectacolul ei prodigios.

In weekendul 20-22 februarie, volumul Platon, Dialoguri socratice se bucura de o reducere de 25%, fiind cuprins in campania Humanitas 25% reducere pentru 25 de carti.

# # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare