Emineschool – literatura in cinema

de / March 30th, 2015 / 191 vizualizari

EmineschoolFestival dedicat culturii scrise, Emineschool se va desfasura la Cinemateca Union din Bucuresti, in perioada 6 – 8 aprilie.

Emineschool Bucharest Film Festival propune publicului trei zile de proiectii, discutii si intalniri cu scriitorii la cinema si cu filmul prin literatura.

Relatia dintre literatura si film nu se rezuma la clasicele ecranizari, ea incluzand, printre altele, documentare si booktrailere. Contrar oricaror asteptari traditionale, autorul devine un personaj cu un potential urias de expresie indiferent de mediul sau de manifestare. Povestea lui, pe masura ce castiga teren cinematografic, poate dovedi ca intre cele doua arte, cea cinematografica si cea literara, exista o relatie speciala. Dar, lasand deoparte previziunile, pariul este unul simplu: literatura se promoveaza si prin film, scriitorul va castiga un public viitor si prin documentare, iar trailerele de carte capata deja din ce in ce mai mult teren in promovarea literara. Pe scurt, literatura nu se va putea gandi fara experienta filmului.

Festivalul este unul independent, aceasta prima editie fiind una necompetitionala. Fiecare editie va incerca sa aduca in fata publicului ecranizari celebre, dar si avanpremiere si premiere ale documentarelor cu si despre scriitori, romani si nu numai.

Pe 6 aprilie, festivalul va debuta cu expozitia de portrete si fotografii cu scriitori intitulata “Moment”, realizata de Vasile Muresan Murivale si Ion Cucu, si va continua cu prezentarea filmelor “Morometii”, de Stere Gulea, “Nichita Stanescu”, de Marian Baciu, “Sange albastru – Angela Marinescu”, de Marian Baciu, “Aici Nora Iuga”, de Vlad Rotaru, proiectia fiind urmata de o intalnire cu Nora Iuga. Seara se va incheia cu prezentarea in premiera a peliculei “Nino al meu”, de Vlad Rotaru.

A doua zi a festivalului Emineschool va prezenta publicului filmele “Aici Nora Iuga”, de Vlad Rotaru, “Eminescu versus Eminem”, de Florin Piersic Jr., “Acasa”, de Andreea Stiliuc, “Zidul lui J.O.”, de Matei Bejenaru, “Tatal meu, Lucian Blaga”, de Iulian Manuel Ghervas si Adina Popescu, si lansarea cartii “Gandirea-cinema”, de Cezar Gheorghe.

Ziua a treia a festivalului debuteaza cu documentarul “10xObservator cultural”, de Marian Baciu, o pelicula ce ii are in distributie pe Carmen Musat, Ovidiu Simonca, Gheorghe Musat, Antoaneta Ralian, Geo serban, Liviu Ornea, Marius Oprea, Caius Dobrescu, Mihai Fulger, Paul Cernat, Adina Dinitoiu, Iulia Popovici, Doina Ioanid, Silvia Dumitrache si Cezar Gheorghe.

De asemenea, va fi organizata dezbaterea “Booktrailerele – un produs intre doua industrii culturale”, urmand sa fie proiectat documentarul “The Night Fernando Pessoa Met Constantine Cavafy”, de Stelios Haralambopoulos, “Keful celor de la TIUK!”, de Vlad Rotaru, “A Writer’s Will”, de Gabriel Achim, si premiera filmului “Sala Oglinzilor”, de Marian Baciu.

Sursa

# # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare