eBook sau hârtie – eterna bătălie

de / January 22nd, 2016 / 340 vizualizari

Cărțile în format digital au născut o adevărată controversă atunci când au apărut pentru prima dată pe piață. Cititorii din toată lumea s-au împărțit în două tabere: cei care preferă cărțile digitale și cei care susțin că nimic nu se compară cu hârtia. De atunci, aceste două tabere sunt într-o eternă bătălie, fiecare încercând să dovedească că ei au dreptate și că tabăra adversă greșește.

N-am să vă povestesc istoria cărților. Cert este că aceste minunății fac parte dintre lucrurile care sunt pe Pământ de mii de ani. Pe de cealaltă parte, cărțile în format digital au apărut acum câțiva ani, în încercarea de a face cărțile mult mai accesibile pentru toată lumea. Alături de eBooks, au apărut și diverse gadget-uri care ne oferă posibilitatea de a le citi, cele mai cunoscute tablete de citit fiind Kindle și Nook.

Fiind o cititoare în serie, nu am cum să nu abordez și eu acest subiect. Trebuie să clarific faptul că dețin un Kindle pe care citesc uneori cărți digitale, însă casa îmi este plină de cărți în diverse formate: fie paperback, hardback sau cărți de buzunar. Motivul este foarte simplu: pur și simplu, nu mă interesează în ce format citesc. Pentru mine sunt importante cuvintele, nu forma în care aceastea vin.

Consider că ambele formate au avantaje și dezavantaje, cum este și firesc. Spre exemplu, un mare avantaj al cărților electronice este faptul că poți intra în posesia lor mult mai ușor. Diferite librării online ne oferă posibilitatea de a cumpăra cărți online și de a le citi în mai puțin de un minut de la achiziționarea lor. După ce procesul de cumpărare se termină, cărțile ajung imediat pe eReader, lucru extraordinar de convenabil când vine vorba despre o carte după care am tânjit luni întregi.

Pentru mine, faptul că o tableta de câtiva centimentri poate conține în ea mai bine de 1.000 de cărți este un avantaj enorm. Am rafturile pline până la refuz și habar nu am unde vor încăpea următoarele cărți pe care mi le voi cumpăra. Kindle-ul meu drag este o variantă foarte bună, pentru că este mic, încape peste tot, nu ocupă mult spațiu și îmi oferă posibilitatea de a citi orice carte vreau.

Trebuie să aduc aminte și de faptul că cele mai multe cărți digitale sunt mult mai ieftine decât cărțile în format tipărit. Astfel, cu banii cu care am fi cumpărat un paperback, reușim să achiziționăm două cărți care ne-au făcut cu ochiul.

Bineînțeles, nimic nu se compară cu sentimentul de a ține o carte tipărită în mâini! Să miroși paginile, să le simți, să răsfoiești cartea… ce poate fi mai bun de-atât? Sinceră să fiu, oricât de mult mi-aș iubi Kindle-ul, voi adora întotdeauna cărțile clasice. Iar asta din cauza senzațiilor pe care mi le oferă paginile unor cărți. Pur și simplu, simt că poveștile sunt mult mai reale în acest format.

Singurele dezavantaje pe care le găsesc la cărțile în format fizic sunt prețul și spațiul pe care îl ocupă. La fel de bine, însă, nu pot găsi dezavantaje la cărțile în format electronic. Poate doar faptul că aceastea sunt foarte ușor de piratat.

Așa cum probabil ați înțeles deja, mă aflu printre oamenii care nu cred în formatul cărților. Eu cred în cărți, pur și simplu. Cred că acestea ar trebui citite în orice format posibil. Doar să fie citite. Bineînțeles, dacă preferi cărțile normale, nimeni nu spune că nu ar trebui să îți umplii casa cu ele. Însă dacă ai posibilitatea să citești o carte electronică, de ce să nu o faci? Importantă este cartea. Ce contează sunt cuvintele și faptul că da, în sfârșit citești cartea aceea pe care ai vrut-o de atât de mult timp!

Am spus-o, o spun și o voi spune o viață întreagă: important este să citești. Nu ce citiți, nu cum citiți, nu cât citiți și nici în ce format citiți. Important este să vă înconjurați de cuvinte și de povești pline de înțelepciune. Să învățați de undeva ce înseamnă frumosul. Să puteți călători prin cărți. Nu mai țineți cont de formatul în care vin cărțile. Nu mai încercați să ne convingeți că aceste cărți electronice nu sunt bune. Ce contează dacă ce citesc eu vine în format electronic sau pe hârtie? Important este ce citesc și calitatea cuvintelor citite.

Totuși, vă spun din propie experiență că dacă vă bate gândul să vă achiziționat un eReader, ar trebui să o faceți! Sunt foarte convenabile, ușor de folosit, ai acces imediat la milioane de cărți, nu ocupă mult spațiu și nici nu costă mult! Cât despre faptul că dăunează ochilor… este un mit! eReader-ele sunt special realizate pentru a oferi cititorului senzația că citește de pe hârtie (câteva exemple aici).

Deși cărțile în format tipărit sunt preferatele mele, voi continua să îmi cumpăr și cărți electronice. Voi continua să mă înconjor de cărți în orice formă posibilă. Cărțile electronice, cărți audio, cărți normale… ce mai contează? Mie să-mi vorbiți despre povești, nu despre detaliile tehnice!

Voi preferați cărțile electronice sau pe cele tipărite? Aștept opiniile voastre în comentarii.

Foto: tipsmakemoney.com

# # # # # # # # # #

Bianca

Cititoare, bloggeriță, visătoare, fashion addict, iubitoare de muzică, călătoare înrăită, om. Adoră să citescă și să împărtășescă pasiunea pentru cărțile sale preferate cu alți cititori. Visează la o viață plină de muzică, cărți, iubire si fericire. Blog personal: http://bianca2b.wordpress.com

Postul precedent

4 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare