De la JD Salinger, cu dragoste, dupa 70 de ani

de / May 2nd, 2013 / 122 vizualizari

scrisoriLa inceputul carierei sale, JD Salinger a corespondat cu o tanara care i-a cerut sfaturi legate de scris. Acum, la mai bine de 70 de atunci, scrisorile au fost achizitionate de Morgan Library & Museum si prezentate in The New York Times.

Marjorie Sheard, din Toronto, acum in varsta de 95 de ani, a fost nevoita sa vanda cele noua scrisori trimise de autor pentru a-si ajuta familia la cheltuielile implicate de ingrijirea ei.

Intr-una din scrisorile trimise in anii 1940, tanarul JD Salinger se lauda ca una dintre nuvelele sale “va smulge inima din pieptul tarii si o va inlocui cu una noua si mult mai bogata” – “would doubtless tear the country’s heart out, and return the thing a new and far richer organ”.

Din pacate insa pentru fanii autorului, nuvela “Harry Jesus” nu a fost publicata niciodata, autorul insusi declarandu-se sceptic in privinta succesului ei: “I’ll probably fail completely with it”. E drept insa ca retrasul scriitor, care dupa povestirea Hapworth 16, 1924, aparuta in 1965 si pana la moartea sa, survenita 2010, nu a mai publicat nimic, era abia la inceputul carierei sale scriitoricesti.

Din scrisorile, semnate adesea sub pseudonim (“Fitzdudley”, “Wormsley-Bassett” si “Flo and Benjy”), reiese si o alta latura a autorului, una pusa pe glume. Astfel, dupa ce tanara ii cere o fotografie, Salinger, in varsta de 22 de ani la momentul respectiv, ii scrie: “Fata vicleana! Esti draguta. Mi-am trimis ultima fotografie catre o revista, dar urmeaza sa mai fac si altele. Te asigur insa ca arat bine” – “Sneaky girl. You’re pretty. I sent off my last photo to a little magazine, but I’m having some more made. Rest assured, though, I’m a doll.”

In noiembrie 1941, lui Salinger i s-a publicat prima povestire, “Slight Rebellion off Madison”, acceptata de cei de la The New Yorker. Dupa cum i-a scris lui Sheard, aceasta a fost “prima poveste despre Holden” – mai tarziu fiind inclusa, sub o forma modificata, intr-un capitol din “De veghe in lanul de secara”. Aceasta prima poveste l-a facut pe editorul sau, marturisea autorul in scrisori, sa solicite o intreaga serie dedicata lui Holden.

Salinger a ascultat de editorul sau, iar rezultatul poate fi admirat in bibliotecile din intreaga lume. Chiar asa, cine nu are “De veghe in lanul de secara” (“The Catcher in the Rye”) in biblioteca?

Sursa

 

 

# # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare