Confesiunea unui cititor în serie: Nu am mai citit de o lună

de / July 18th, 2016 / 495 vizualizari

Începând de la vârsta de 13 ani, citesc o carte pe săptămână. Uneori, când am timp liber și cărți bune, mi se întâmplă să termin mai multe cărți în doar câteva zile. În ultima vreme, totuși, nu mai reușesc să citesc. Mi se adună cărțile pe noptieră în stive, fiecare dintre ele fiind mai atrăgătoare decât cealaltă. Cu toate acestea, ceva în mine nu mă lasă să citesc. Nu am acea pornire de a pune mâna pe o carte și de a mă pierde în lumea dintre paginile ei.

În ultima perioadă am trecut prin anumite schimbări majore în viața mea. Am terminat conservatorul, am trecut în clasa a 12-a, mi-am găsit libertatea și am cunoscut persoane noi. Într-un fel, am o viață nouă. Și totuși, acest fapt nu justifică lipsa mea de activitate în lumea cărților. Ca și cititor, dar și ca blogger, am fost extrem de absentă în ultimele luni.

Books&violin

Datorită examenului de diplomă la vioară, a trebuit să las la o parte orice altă activitate din viața mea, inclusiv blogging-ul și cititul. Am ignorat listele de recenzii și articole pe care trebuia să le scriu, cărțile pe care trebuia și trebuie să le citesc. Mi-am promis mie că, după 26 Iunie, voi reveni în forță și voi începe să citesc mai mult și mai bine ca oricând. Și totuși, suntem la jumătatea lunii Iulie și eu de-abia am terminat o carte. Am această senzație că orice carte mă obosește prea tare și că ar trebui să ies în lume și să trăiesc povestea mea. Să experimentez lumea prin ochii mei, nu prin ochii unor personaje fictive.

Orice cititor trece printr-o perioadă în care nu îl atrag cărțile. Oricât de multe cărți bune l-ar aștepta pe noptieră sau în bibliotecă, ceva îl oprește să se pună serios pe citit. Ce este acel ceva? Poate rutina, sau poate dorința de a face ceva diferit. Eventual și o ciudată nevoie de a citi altceva în afară de cărțile pe care le deține. Orice ar fi acest ceva care nu ne lasă să citim pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp, mi-aș dori să existe un tratament care să vindece aceste simptome groaznice.

Singurul tratament pe care îl știu eu este o carte foarte bună. Dar cum poți descoperi cartea care te poate scoate din această stare dacă tu nu ai nici o dorință de a citi? În plus, de fiecare dată când pun mâna pe o carte mă răzgândesc și încep o altă carte și tot așa. Într-un final, ajung să mă uit la seriale, să ies la plimbare și să dorm. Fapt care pe mine mă obosește, mai ales când știu că trebuie să citesc câteva cărți pentru recenzie.

Poate că de vină este oboseala acumulată pe parcursul anului și am nevoie de o pauză. Totuși, cum pot face o pauză pe timp de vară? Vara pentru mine este o minunată vacanță de trei luni în care citesc, scriu și fac tot ce îmi place. Într-un fel, am impresia că îmi irosesc această scurtă perioadă de respiro de care ar trebui să profit cât mai mult cu putință. Mai ales pentru că marea este la un sfert de oră de casa mea și aș putea fi pe plajă cu o carte în fiecare zi. Aștept să plec în vacanța aceea de o săptămână sau două într-o stațiune la mare, iar acolo mă voi asigura că voi citi toate cele opt cărți pe care le voi căra cu mine. Altfel, vara mea va fi irosită.

Întotdeauna voi fi o cititoare înrăită și o pasionată de scris și blogging, dar uneori mai am nevoie de o pauză, ca toată lumea. Cu toate acestea, vacanța aceasta de la citit și de la scris devine deja apăsătoare și nu știu cum să ies din ea și să intru în normal. Sunt geloasă pe fiecare persoană care citește, care cumpără cărți (cu toate că nu mă mai opresc din lăsat bani la librărie) și care își petrece mai tot timpul cu o carte în mână. Chiar dacă este bine să ies în lume și să fac noi amintiri, îmi vreau cărțile și pasiunea înapoi. Sper să revină încet încet, cu ajutorul câtorva cărți bune, de care nu duc lipsă! Cert este că vreau o pauză de la pauză.

Voi ați trecut vreodată prin așa ceva? Dacă da, mi-ar plăcea să citesc despre experiențele voastre și despre cum ați reușit să treceți peste asta în comentarii! 🙂

Sursa foto: www.nowakviolins.co.uk

# # # # # # #

Bianca

Cititoare, bloggeriță, visătoare, fashion addict, iubitoare de muzică, călătoare înrăită, om. Adoră să citescă și să împărtășescă pasiunea pentru cărțile sale preferate cu alți cititori. Visează la o viață plină de muzică, cărți, iubire si fericire. Blog personal: http://bianca2b.wordpress.com

7 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare