Cat de des citesc romanii?

de / December 23rd, 2009 / 584 vizualizari

cartiUnul din trei romani a cumparat carti in ultimul an, iar cei din mediul urban citesc de doua ori mai des decat persoanele din mediul rural, potrivit studiului Omnibus,”Obiceiurile romnilor de citire si cumparare a cartilor”, realizat de  GfK Romnia.

Concluziile arata ca, in medie, un roman citeste carti de trei ori pe luna. Populatia din mediul urban citeste de patru ori pe luna, de doua ori mai des decat persoanele din mediul rural. Frecventa cea mai mare se intalneste in randul persoanelor cu studii superioare, care obisnuiesc sa citeasca, in medie, de 8 ori pe luna.

Aproape o treime dintre respondenti nu citeste niciodata carti, in timp ce in mediul rural ponderea acestora ajunge la aproape 50%. inca o treime citeste carti numai de cateva ori pe an sau mai rar, iar treimea ramasa citeste cel putin o data pe luna.

Cele mai populare carti sunt cele de literatura/beletristica, cele cu informatii specifice dintr-un anumit domeniu (titluri de specialitate) si cartile legate de hobby-uri. Un interes mai moderat este inregistrat pentru cartile SF, cele de psihologie, de auto-educare si volumele de memorii, jurnale, biografii, in timp ce segmentul acelora care au citit in ultimele trei luni carti de eseistica, filosofie sau politica este foarte restrans.

Studiul mai arata ca, unul din trei romani a cumparat carti in ultimul an. Cumparatorii sunt mai ales persoane tinere (15-29 de ani) care locuiesc in orase medii si mari, sunt educati si au venituri personale lunare de peste 1000 RON. Doi cumparatori din zece au facut cadou ultima carte cumparata, in timp ce restul au achizitionat-o pentru a o citi personal.

Romanii nu cumpara carti scumpe. Doar 8% dintre cumparatori au platit peste 50 RON pentru ultima carte achizitionata, in timp ce mai mult de jumatate dintre cumparatori au dat pe ultimul volum maxim 20 RON, potrivit studiului.

Studiul  a fost realizat lunar, si sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in vrsta de 15 ani si peste. Esantionul este format din 1072 persoane din zona urbana si rurala, iar culegerea datelor a fost realizata in perioada 1-23 octombrie 2009.

Sursa:   Atom News

# # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Postul urmator

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare