Carti… cu cantec

de / May 26th, 2011 / 163 vizualizari

Credeati ca doar filmele pot avea coloana sonora? Mai nou, si cartile vin insotite de propria muzica.

Astfel, de pe site-ul lui Carlos Ruiz Zafon se poate descarca muzica pentru romanele Umbra vantului si Jocul ingerului, compusa si interpretata chiar de autor. Dar acesta nu este singurul exemplu.

Cel mai recent roman al lui Jodi Picoult – Sing You Home – este insotit de un CD unde fiecare cantec corespunde unui capitol din carte.  Stephanie Meyer propune o coloana sonora pentru cartile ei din seria Twilight, atat pe site-ul personal, cat si in proaspat lansatul ghid “The Twilight Saga: The Official Illustrated Guide”.

Primului roman al Sylviei Tyson, o saga de familie numita “Joyner’s Dream”, ii corespunde un album cu acelasi nume si aceeasi coperta. Albumul, care contine 11 melodii, creatii proprii, se vinde separat, dar se mentioneaza pe coperta website-ul de unde cei interesati il pot descarca.

Si scriitorul Will Ferguson a apelat la muzica pentru a-si promova cartea – “Spanish Fly” – despre… escrocii din perioada Marii Depresiuni. In turneul sau de promovare a cartii a fost insotit de muzicianul Tom Phillips. Turneul a cunoscut un mare succes, mass-media acordandu-i o atentie deosebita, iar cei doi oferind multe interviuri la comun. Dupa spusele lui Ferguson, “s-a dovedit stiintific ca cea mai plictisitoare fraza din limba engleza este ‘Domnul Jones va vorbi acum despre cartea sa’.” Din fericire pentru el, turneul lui de promovare a fost oricum, numai plicitisitor nu.

Primul roman al compozitorului Josh Farrar – “Rules to Rock By” – prezinta eforturile unei adolescente de a-si intemeia o formatie. Cartea vine cu propriul soundtrack. CD-ul cu acelasi nume costa 10$ si contine 13 piese interpretate de The Bungles, formatia din roman. Vocile celor de la The Bungles apartin lui Justine Skyers and Sofie Kapur, doua vocaliste foarte talentate. Pe album se regasesc si coveruri dupa piese celebre ca: “We Used to Be Friends” (Dandy Warhols), “Animal” (Miike Snow) si “Surrender” ( Cheap Trick).

The Bungles nu este primul grup fictional care sa fi inregistrat un album, dar este primul care a asigurat o coloana sonora propriu-zisa pentru o carte.

Un lucru este clar: toate aceste artificii muzicale atrag atentia, iar in zilele noastre, orice lucru care scoate in evidenta o carte este binevenit.

P.S.: La baza acestui articol a stat o propunere de-a lui Livux. Multumim frumos!

# # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Postul precedent
Postul urmator

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare