Cartea mea de suflet

de / September 27th, 2011 / 339 vizualizari

Daca ar fi sa aleg o singura carte pe care sa o desemnez ca fiind cea mai draga mie din toate timpurile, o carte pe care as reciti-o oricand, la orice varsta, fara a i se risipi savoarea si noutatea, cu siguranta m-as opri – fara sa stau pe ganduri – la Creanga cu ale sale Amintiri. Povesti. Povestiri. E cartea de capatai a copilariei, pe care o recitesc cu placere si o voi reciti, de fiecare data cu alti ochi, deslusind alte si alte intelesuri.

Limbajul lui Creanga este unul care mie mi s-a lipit de suflet, povestile sale mi se par fascinante, chiar daca am depasit varsta povestilor. Chiar si acum, cu cea mai mare placere, m-as cufunda in paginile acestei minunate carti, facand o incursiune in copilarie. Dar nu doar nostalgia copilariei ma indeamna sa indragesc Amintirile lui Creanga. Scrierile sale au un farmec ce se potriveste fiecarei varste si, desi viziunea asupra cartii sufera modificari odata cu varsta, acel ceva care face din ea nu doar o opera fundamentala, ci mai ales una de suflet. Niciodata nu am citit-o sau recitit-o cap coada, si totusi am citit-o in intregime de cateva ori, nici eu nu-mi amintesc de cate ori.

Daca in frageda pruncie, cand deprinsesem a citi, atentia mea era indreptata asupra povestirii in sine, a intamplarilor relatate, ulterior, poate si sub influenta orelor de romana, am inceput sa pun accent pe limbaj, pe figuri de stil, iar mai tarziu, cand nicio obligatie scolara nu-mi impunea lectura, am putut percepe mai bine emotiile, trairile interioare si exterioare.

De cate ori mi-e dor de copilarie, o poveste, o amintire de-a lui Creanga ma poarta acolo, imi readuce in minte clipele cand, copil fiind, puneam in scena cate o povestioara, cate un episod din nazdravaniile lui Nica. Nu aveam multe jucarii, dar joaca era fascinanta, animata de aceste povesti binecunoscute, povesti ce au constituit suportul unei copilarii frumoase. Poate de aceea imi va fi draga mereu aceasta carte…

# # # # #

Andreea Toma

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare