Cartea care nu se lasa citita

de / April 20th, 2015 / 258 vizualizari

carteaBine te regasesc. Sper ca esti la fel de insetat de lectura si la fel de indragostit de carti. Daca te intrebi ce s-a intamplat cu mine si confesiunile mele, ei bine… nu s-a intamplat nimic, doar timpul mi-a fost mai putin prieten in ultima vreme.

Mi-am dorit de foarte multe ori sa ma reintorc la prima mea iubire Serial Readers, dar abia astazi am revenit. Si nu mai plec. Ma bucur sa te regasesc tot aici – prieten vechi al site-ului. Cea mai mare bucurie este faptul ca gasesc o multime de noi prieteni frumosi si la fel de cititori in serie ca si noi.

Trebuie sa iti fac o noua confesiune. Una trista, intersanta si cu care eu nu m-am mai intalnit pana acum in viata mea de cititor in serie. Recunosc faptul ca fac aceasta confesiune pentru ca am nevoie de ajutorul, motivatia si sprijinul tau.

Ce faci cand nu iti place o carte?

Ai doua optiuni, nu-i asa? Fie o citesti – din dorinta de a nu mai avea carti neterminate, fie o abandonezi si citesti o alta carte care sa te faca sa uiti de cartea care te-a dezamagit. Eu am urmat ambele cai, le-am testat pe ambele, desi m-am simtit, la final, mai dezamagita ca niciodata (dar si vinovata) pentru ca nu am avut taria de a termina o carte.

Ce faci cand o carte promite si… atat?

Ce faci atunci cand iti doresti foarte mult sa citesti o anumita carte? Clar o cumperi si o citesti. Sau o primesti si bucuria e enorma, iar entuziasmul ca o ai deja in maini te face sa o deschizi imediat, caci nu mai ai rabdare.

Pana aici e totul bine, nimic interesant si neobisnuit, iar asta cred ca te face sa te intrebi care este esenta si rolul acestei confesiuni, nu-i asa? Ei bine neobisnuitul urmeaza abia de acum.

Cartea minunata, deznodamant la inceput de poveste

O carte minunata iti ajunge in maini, te bucuri de coperta sa minunata, de descrierea sa mai mult decat imbietoare, pe care abia astepti sa o devorezi, caci subiectul este pe gustul tau. Si nimic nu te face sa te gandesti ca aceasta carte, fix aceasta carte pe care ti-ai dorit atat de mult sa o citesti, te poate dezamagi atat de tare incat sa te „puna” pe pauza de lectura.

Despre carte doar de bine, cititorul e blocat in fata paginilor sale

Stii deja faptul ca aceasta carte este una minunata – din parerea celor care au citit deja acest roman de mici dimensiuni, dar are un defect: incepe cu deznodamantul povestii – care poate fi inceputul povestii, de fapt. Dar asta iti pune capac, te determina sa nu mai ai starea necesara si pofta de cartea in cauza, dar nici nu te poti apropia  cateva zile de o alta carte.

Banuiesc ca ai mai trecut si tu prin asta, desi nu stiu cate carti dezvaluie deznodamantul in primele cinsprezece pagini ale cartii. Habar nu am cat de obisnuit sau neobisnuit este pentru tine, insa pentru mine este prima situatie de genul acesta. Este pentru prima data cand, desi imi doresc sa citesc romanul, nu pot. Este prima carte care incepe cu sfarsitul povestii – prima pe care eu vreau sa o citesc. Acest inceput m-a blocat. Nu, nu spun ca acest roman nu este unul bun si minunat, care nu merita citit, spun doar ca acest roman este primul care ma pune in fata unei situatii neobisnuite: sa citesc o carte in care aflu finalul inca din primele pagini.

De ce ai mai citi o carte daca ti s-a dezvaluit finalul?

Asta ma intreb si eu de cateva zile bune. De ce as mai citi aceasta carte daca stiu finalul ei? Cu aceasta intrebare in gand si pe buze imi doresc mult sa citesc aceasta carte, dar sincer nu imi gasesc motivele si motivatia sa fac asta.

Am nevoie de ajutorul tau

Spune-mi ce motive ai avea tu sa continui lectura unei carti care iti dezvaluie finalul aproape imediat? Spune-mi cum te incurajezi sa o citesti pana la final? Pentru mine nu prea mai exista motive. Sau nu am acum motivele care sa ma incurajeze si sa ma determine sa dau o sansa cartii. Nici macar faptul ca acest final ascunde un nou inceput, o noua poveste minunata, care sa merite sa inaintez lectura.

Este cartea care nu se lasa citita

Sustine-ma sa termin cartea Sfarsitul povestii de Lydia Davis, ca sa pot intelege de ce o carte incepe cu finalul unei povesti. Sa pot spune daca a meritat sa inceapa asa, daca a meritat timpul si daca ti-o recomand.

Multumesc anticipat pentru sustinere.

Sa citesti multe carti bune!

# # # # #

Laura

Laura este genul de persoana care nu se intoarce in trecut daca asta nu inseamna imbunatatirea prezentului. Nu-si numara niciodata anii, dar intotdeauna isi pune in balanta realizarile, momentele de fericire, oamenii minunati pe care ii intalneste. Crede cu tarie in tot ce face, ce spune si ce simte si daruieste mereu din ceea ce are si este. Blog personal: www.lumealaurei.ro

6 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare