Când sunt doi puterea crește. 8 prietenii între scriitori faimoși

de / November 7th, 2016 / 630 vizualizari

Există o idee preconcepută despre autori, aceea fiind că ei nu ies din casă mai niciodată (și când o fac, sunt forțați), nu au prea mulți prieteni sau apropiați și în general își petrec zilele înconjurați de cărți și de scrierile lor pe care le editează cu sfințenie până ajung la un rezultat acceptabil. Pe scurt, scriitorii sunt Hobbiții (acesta este pluralul?) ai lumii artistice. Cu toate acestea, scriitorii sunt, de fapt, niște ființe normale, care comunică mult mai bine prin cuvintele scrise decât prin cele rostite, și își petrec foarte mult timp de unii singuri pentru că aceasta le este, până la urmă, meseria. Însă ca în orice branșă a artei, de-a lungul timpului s-au format legături între diverși scriitori, care au rezultat deseori în prietenii foarte strânse și destul de faimoase. Până la urmă, și cel mai introvertit Hobbit are nevoie de o persoană  care să îl înțeleagă pentru a supraviețui, nu?

Atât prieteniile, cât și literatura sunt două părți ale vieții extrem de frumoase, așa că merită să amintim de 8 prietenii legendare dintre scriitori faimoși. De asemenea, mi se pare fascinant felul în care doi scriitori se pot împrieteni în ciuda rivalității care există de obicei între artiști și îmi place să observ modul în care scrisul lor este influențat unul de celălat. Haideți, deci, să vedem care dintre autorii noștri preferați au fost foarte buni prieteni!

Toni Morrison și James Baldwin

toni-morrison-and-james-baldwin

Două nume care și-au pus amprenta asupra literaturii, Toni Morrison și James Baldwin s-au cunoscut atunci când Morrison era editor la Random House și a încercat să îl facă pe Baldwin să accepte un contract cu editura respectivă. Din păcate a eșuat, dar aceștia au devenit foarte buni prieteni și s-au încurajat și sprijinit în toate privințele. Atât Morrison, cât și Baldwin și-au exprimat iubirea prietenească față de celălalt mereu și prietenia lor este una legendară în lumea literaturii.

Truman Capote și Harper Lee

harper-lee

Truman Capote și Harper Lee au fost prieteni din copilărie, mult dinainte de a deveni scriitori celebri. Când era copil, Capote s-a dus să locuiască cu verișorii lui, iar întâmplarea a făcut ca aceștia să fie prieteni de joacă cu Lee. Între cei doi s-a legat o prietenie care a ținut pe toată durata vieții și au fost atât de apropiați, încât ani întregi lumea spunea că de fapt Truman Capote ar fi scris romanul lui Lee, “…Să ucizi o pasăre cântătoare”. Capote a pus punct acestor zvonuri într-o scrisoare adresată mătușii lui, în care îi explică că a citit cartea prietenei lui și că i-a plăcut mult, dar că nu a avut nici o implicare în scrierea ei.

Terry Pratchett și Neil Gaiman

pratchett and gaiman

Terry Pratchett și Neil Gaiman s-au cunoscut într-o înconjurare cât se poate de… literară. Pe când era jurnalist, Gaiman i-a luat un interviu lui Pratchett într-un restaurant chinezesc. S-au împrietenit foarte repede, iar Terry a ajuns să citească o lucrare scriitoricească de 5.000 de cuvinte scrisă de Gaiman. I-a plăcut atât de mult, încât i-a telefonat și l-a întrebat dacă nu ar vrea să scrie o carte împreună pornind de la premiza lui Gaiman. Astfel s-a născut cartea “Good Omens” și o prietenie de-o viață.

D.H. Lawrence și Katherine Mansfield

lawrence-and-mansfield

Doi autori foarte cunoscuți și o prietenie extraordinar de strânsă bazată pe vieți și principii morale asemănătoare. Mansfield l-a cunoscut pe Lawrence în ultimii ei ani de viață și condițiile de trai foarte asemănătoare i-au adus împreună. Cei doi s-au susținut și s-au ajutat foarte mult. De fapt, au fost atât de apropiați, încât Lawrence și-a bazat câteva personaje pe caracterul lui Mansfield.

Charles Dickens și Wilkie Collins

dickens

Doi scriitori de remarcă a anilor 1860, cei doi s-au împrietenit în anul 1851, cât Dickens își stabilise deja un nume în lumea literară. Collins și-a început cariera sub tutela și îndrumarea lui Dickens, iar cei doi au colaborat pentru multe piese de teatru și alte lucrări literare. Din păcate, prietenia lor s-a răcit în timp datorită rivalității crescânde dintre ei și a dependenței de droguri a lui Collins. Totuși, ei au continuat să își trimită scrisori până la moartea lui Dickens în 1870.

John Cheever și E.E. Cummings

cheever-and-cummings

Un scriitor de ficțiune și un poet au destul de puține lucruri în comun când vine vorba de scris. Cu toate acestea, diferențele dintre ei nu i-au împiedicat pe Cheever și Cummings să devină foarte buni prieteni. Deși cu 15 ani mai mare, Cummings l-a luat sub aripa lui pe Cheever și l-a ajutat să își lanseze o carieră în lumea literară. Aduși împreună de dorința lor comună de a combate moravurile sociale ale timpurilor lor, cei doi au devenit atât de buni prieteni, încât fiica lui Cheever a ajuns să scrie și să publice biografia lui Cummings după moartea acestuia.

Sylvia Plath și Anne Sexton

plath-and-sexton

Două personalități ale lumii literare care sunt des asociate datorită suferințelor lor similare și a faptului că s-au sinucis, Sylvia Plath și Anne Sexton sunt prea rar amintite ca fiind foarte bune prietene. Cele două s-au cunoscut la Boston University, unde au studiat împreună. După seminarele lui Robert Lowell, cele două poete se întâlneau și discutau despre poezie și literatură la un martini. Ambele au suferit de depresie și au împărțit sentimente pe care puțini oameni le-au putut înțelege, astfel că au găsit refugiu în prietenia lor.

Scott Fitzgerald și Ernest Hemingway

fitzgerald-and-hemingway

Poate cea mai legendară prietenie a lumii literare, Fitzgerald și Hemingway au fost cunoscuți în Paris ca fiind expatriați, autori geniali și băutori faimoși. Cei doi scriitori s-au cunoscut în 1925, când Fitzgerald publicase deja câteva cărți, iar Hemingway niciuna. Aceștia au împărțit o prietenie bazată pe respect și s-au ajutat atât în viața privată, cât și în carierele lor scriitoricești. În cartea lui Hemingway, A moveable Feast, Fitzgerald este o prezența constantă, astfel că cititorul își poate face o idee despre strânsa prietenie dintre ei, care s-a răcit după mariajul lui Fitzgerald. Hemingway nu o plăcea deloc pe soția acestuia, Zelda, care la rândul ei avea impresia că Hemingway nutrește sentimente nu tocmai prietenești pentru soțul ei.

Prieteniile sunt foarte importante în viața unui scriitor, pentru că îi oferă acestuia noi experiențe pe care le poate folosi, mai apoi, în scrierile lui. În plus, ce poate fi mai frumos decât o prietenie bazată pe o pasiune comună, respect și ajutor reciproc? Așa cum spune și titlul, când sunt doi puterea crește.

# # # # # # #

Bianca

Cititoare, bloggeriță, visătoare, fashion addict, iubitoare de muzică, călătoare înrăită, om. Adoră să citescă și să împărtășescă pasiunea pentru cărțile sale preferate cu alți cititori. Visează la o viață plină de muzică, cărți, iubire si fericire. Blog personal: http://bianca2b.wordpress.com

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare