noapte buna

8 cărți de «noapte bună» excelente pentru lectura de seară

de / February 21st, 2018 / 469 vizualizari

A fost odată ca niciodată… când povestea (citită sau spusă) la lumina lumânării era o modalitate prin care familiile își petreceau împreună sfârșitul zilei, părinții își pregăteau copiii pentru viață spunându-le povești inspirate din lumea înconjurătoare. În unele case tradiția s-a păstrat, ceea ce mi se pare extraordinar. Când este foarte obosit, Greuceanu își alege o carte din raft, mi-o întinde și se așează în pat. Atunci îi citesc în liniște, îl îmbrățișez și pe măsură ce respirația lui se relaxează, citesc tot mai încet, scad tonul vocii până ce mă opresc. Așa că descoperirea cărților de «noapte bună» a fost o adevărată binecuvântare! Povești ușoare, unele chiar versificate, fără personaje complicate sau situații conflictuale, numai bune de citit la culcare, pentru a avea vise liniștite.

Când mergem seara la culcare…

După o zi lungă şi frumoasă, cu toții abia așteptăm să ne petrecem seara în familie, cu poveşti, dezmierdări şi cântece duioase. Și unde este mai cald și liniștit decât acasă, unde părinţii își veghează copiii cu dragoste, iar aceștia adorm fără griji şi uşor. O povestire în versuri irezistibilă, ușoară și frumos ilustrată, excelentă pentru lectura dinainte de culcare.

 

Omulețul care aduce somnul

Omuleţul care aduce somnul, un Moș Ene simpatic, vizitează copiii și îi ajută să doarmă liniştiţi şi să viseze frumos. Cui îi va dărui Omuleţul care aduce somnul o stea? O poveste în versuri de citit seara, înainte să ne cufundăm în lumea viselor.

 

10 zâne spun noapte bună

Când noaptea se așterne liniștită, zece frumoase zâne zboară prin gospodării și păduri și adorm cu grijă animalele, cântându-le cu glasuri suave. Apoi «O zână delicată, mititică, / Ce nu vrea să rămână singurică, / Surorile pe lângă ea le-adună / Şi-acum dorm toate zece împreună». O poveste în versuri ce sună atât de bine cântată la somn…

 

Lunabella, poneiul fermecat

Lunabella este poneiul fermecat din Lună. Când cei mici dorm, visele lor plutesc ca nişte baloane de săpun pe cerul înstelat și, cu puţin noroc, atunci când aceștia au nevoie de ajutor, visele ajung la Lunabella, care le îndeplineşte dorinţele. Așa se întâmplă și în cazul micuței Luiza, o fetiţă timidă, care încă nu a reuşit să-şi facă prieteni la grădiniţă. O carte plină de magie, care îi învaţă pe copii să fie optimişti şi îndrăzneţi.

 

Somn ușor, micuțule șoricel

A venit ora de culcare, așa că micuțul şoricel își face rutina dinainte de somn: se spală pe dinţi, stă pe oliţă, îşi pune pijamaua şi îşi bea lăpticul. Acum poate să se culce. Mai lipseşte totuşi ceva: un pupic de la Mami şi Tati! O poveste drăguţă de noapte bună pentru toţi puişorii, fie ei de şoricel sau de oameni.

 

Steaua de noapte bună

Elizei îi este frică de întuneric şi uneori chiar nu poate să adoarmă. Dar, când din cer cade o stea, fetiţa descoperă că nopţile pot fi cu adevărat magice. O poveste simpatică, ce ajută copiii să își depășească teama de întuneric și de a dormi singuri.

 

Micuța zână a lunii

Seară de seară, când luna răsare și străluceşte pe cer, Micuţa zână a Lunii porneşte la drum, ajutându-i pe toţi, de la mic la mare, să se bucure de odihna nopţii – cu o melodie dintr-o morişcă muzicală şi cu un praf magic strălucitor, care le aduce vise plăcute. O poveste în versuri ușoară și ritmată, potrivită de citit pe ton mieros și pe un fundal muzical liniștit.

 

Lama lama în pijama

Este povestea tuturor copiilor, micuți care își doresc ca mama să-și petreacă tot timpul cu/alături de ei. Cred că povestioara în versuri ne-a devenit atât de dragă tocmai pentru că ne-am regăsit în ea: lama mamă și lama lama (puiul) părem a fi chiar noi, eu și Greuceanu. Nu contează că eu am treabă, că trebuie să fac curat sau să spăl vasele, Greuceanu își dorește să fiu acolo lângă el, să îl dezmierd și să îi alung toate gândurile nesigure. Căci, nu-i așa, de ce le e mai mare teamă copiilor decât de separarea de mama lor? Nu, lama lama nu este un copil răsfățat, ci este prototipul tuturor copiilor mici, care au nevoie de mama lor. Și totul e bine când se termină cu bine, clar, deoarece în brațele mamei toată nesiguranța se risipește. Ce mamă nu își adoră copilul?

Greuceanu adoră aceste cărți! Pe cuvânt!

Comandă cărțile pe Libris, aici, și pe Cartepedia, aici
sau click pe titlurile cărților, mai sus >>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare