Unde sunt? > Acasa > Autori > Jhumpa Lahiri

Biografie Jhumpa Lahiri


Jhumpa Lahiri Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Jhumpa Lahiri
Data nasterii: 11 Iulie 1967
Locul nasterii: Londra
Biografie: Jhumpa Lahiri s-a nascut la Londra in 1967, numele sau real fiind Nilanjana Sudeshna. Si-a petrecut copilaria in South Kingstown, Rhode Island. Crescuta in America printre carti, de un tata bibliotecar si de o mama care a dorit sa-si educe copiii in spiritul identitatii lor indiene, si-a descoperit inca de mica mostenirea culturala bengaleza. In anul 1989 a absolvit Barnard College, specializandu-se in literatura engleza, dupa care si-a aprofundat studiile la mai multe universitati, obtinand titlul de doctor cu o teza despre Renastere. In anul 2001 s-a casatorit cu Alberto Vourvoulias-Bush, coordinator al editiei din America Latina a revistei TIME. Au doi copii, pe care i-au crescut in Brooklyn, inainte de a se muta la Roma.

Interpreter of Maladies, volumul de proza scurta cu care a debutat, atragand imediat atentia lumii literare, a castigat Premiul PEN/ Hemingway Award (Best Fiction Debut of the Year). Un an mai tarziu, tinerei scriitoare i-a revenit Premiul Pulizer pentru fictiune si premiul pentru debut al revistei The New Yorker pentru aceeasi carte. In 2003, a publical romanul The Namesake, ecranizat in 2006. A urmat in 2008 volumul de povestiri Unaccustomed Earth, recompensat cu Frank O’Connor International Short Story Award. Distanta dintre noi (The Lowland, 2012) este cea mai recenta carte a sa, editata in 2012 si nominalizata la Premiul Man Booker si la National Book Award for Fiction. In acelasi an, scriitoarea a devenit membra a American Academy of Arts and Letters. Presedintele SUA Barack Obama a desemnat-o membra a comisiei sale pentru arta si umanioare.

Explorand conflictele intre civilizatii si generatii, angoasele omului contemporan, rupt intre identitatile din care este alcatuit, precum si efectele globalizarii, proza semnata de Jhumpa Lahiri se axeaza pe viata in exil, pe trauma, inadaptare si alienare, cercetand cu finete vietile frante ale unor personaje aflate in cautarea fericirii, care este niciodata acasa. Scriitoarea a tinut cursuri de creative writing la Boston University si Princeton University, precum si la alte institutii.

Carti publicate de Jhumpa Lahiri

Porecla Porecla

Rating:



Poll

Votati cartea lunii!