Unde sunt? > Acasa > Autori > Fernando Pessoa

Biografie Fernando Pessoa


Fernando Pessoa Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Fernando Pessoa
Data nasterii: 13 iunie 1888
Locul nasterii: Lisabona
Biografie: Fernando Antonio Nogueira Pessoa, cunoscut mai ales ca Fernando Pessoa, a fost un poet, eseist si scriitor portughez modern, reprezentant al modernismului lusitan.

Este considerat unul din cei mai importanți poeti portughezi din toate timpurile, valoarea lui fiind comparata cu cea a lui Camões. Criticul britanic Harold Bloom, in cartea sa The Western Canon (Canoanele vestului), afirma despre Pessoa ca, alaturi de Pablo Neruda, este cel mai reprezentativ poet al secolului XX.

Ferannado Pessoa isi petrece copilaria in Africa de Sud, la Durban, unde tatal sau vitreg fusese numit consul al Portugaliei. Aici viitorul scriitor si-a facut studiile si a invatat engleza, una dintre limbile in care a scris ulterior. In 1905 se intoarce la Lisabona, pe care n-o va mai parasi niciodata, si se inscrie la Curso Superior de Letras la Universidade de Lisboa, abandonandu-si studiile dupa un an. Incepe sa frecventeze cercurile literare avangardiste. Publica cu regularitate articole in revistele literare portugheze (Orpheu, Portugal Futurista, Contemporanea, Athena), dar in timpul vietii, in afara de acestea, i-au aparut semnate cu numele propriu doar cateva volume: Antinous (1918), 35 Sonnets (1918), O Banqueiro Anarquista (1922), English Poems I-II si English Poems III (1922), Messagem (1934). La moartea scriitorului s-a gasit insa un cufar cu 27543 de texte ramase in manuscris. Cea mai mare parte a operei sale a fost semnata cu diverse heteronime, carora Pessoa le-a creat personalitati si biografii distincte. Printre cele mai cunoscute se numara Alberto Caeiro - poetul naturii, Ricardo Reis - epicureicul, Álvaro de Campos - modernistul si, probabil cel mai cunoscut dintre ei, Bernardo Soares, caruia Pessoa i-a atribuit scrierea Cartii nelinistirii (Livro do Desassossego, a carei prima editie a aparut in 1982). Pessoa moare in 1935, an in care, pentru criticii literari si pentru cititori, se naste „cazul Pessoa“.

Publicata in editii succesive in intreaga lume, Cartea nelinistirii isi urmeaza destinul neincheiat gratie editorului Richard Zenith care descopera, aduce la lumina si descifreaza permanent manuscrisele scriitorului.

Carti publicate de Fernando Pessoa

Opera poetica Opera poetica

Rating:Poll

Votati cartea lunii!