Recenzie #Girlboss scrisa de "Oana (ReteteTV.ro)"Recenzie #Girlboss scrisa de Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
#Girlboss 31.2 lei *
#Girlboss 37.05 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Numele cartii: #Girlboss
Autor (i): Sophia Amoruso
Oana (ReteteTV.ro) Oana (ReteteTV.ro) pe 2016-01-06 13:44:11 Rating:

Ai putea spune că o carte precum “Girlboss” de Sophia Amoruso (fondatoarea NastyGal.com) este una ușoară, despre fetele care se visează șef. Dar dacă te gândești că este editată de Publica (editura cu cărți foarte apreciate) și la o căutare simplă pe google mai vezi și că Nasty Gal este o afacere de 100 de milioane de dolari iar autoarea e chiar fondatoarea businessului, atunci vezi totul în altă lumină.

Pentru mine cartea este pur și simplu una cu lecții de antreprenoriat provenite din experiență și nu din cărți. Mai mult, vorbim despre una din acele afaceri de milioane născută dintr-un model de business pornit fără prea mulți bani la început, ba chiar cu haine second hand, de o tipă care a abandonat liceul, a fugit de-acasă și nu a ratat prea multe din atributele unei “bad girl”. Mai mult, Sophia Amoruso este un exemplu de reușită al unui adolescent rebel care și-a dorit să reușească pe cont propriu. Spune despre ea că a furat mărunțișuri, a făcut autostopul, a mâncat din tomberoane. Pe la 22 de ani a început să vândă haine vintage pe eBay, pentru că erau hainele pe care ea se pricepea cel mai bine să le cumpere cu banii avuți. Compania fondată opt ani mai târziu vinde haine noi dar și vintage de la mai multe branduri. Nasty Gal este un retailer care vinde online haine cu amănuntul și care valorează mai mult de 100 de milioane de dolari și are mai bine de 350 de angajați.

Scrisă alert și pe înțelesul tuturor, cartea Sophiei are la tot pasul sfaturi pentru o #GIRLBOSS. Care este stăpână pe propria viață. ”Obține ce vrea pentru că muncește pentru asta. În calitate de #GIRLBOSS, preiei controlul și accepți realitatea. Ești o luptătoare - știi când să ataci și când să primești o lovitură. Uneori, încalci regulile, alteori le urmezi, dar întotdeauna tu ești cea care face alegerea. Știi încotro te îndrepți, dar nu poți ajunge acolo fără să te și distrezi puțin pe drum. Prețuiești onestitatea mai mult decât perfecțiunea. Pui întrebări. Îți iei viața în serios. Vei cuceri lumea și o vei schimba în acest drum. Ești tare”.

Succesul a venit în opinia mea din implicarea totală în propria firmă, pentru atenția la detalii și pentru alegerea unor colaboratori pe aceeași lungime de undă. Fondatoarea a definit spiritul lui Nasty Gal în felul acesta: ”vrem să te îmbraci pentru tine însăți și să știi că nu e superficial să depui efort în felul în care arăți. Nu trebuie să alegi între deșteaptă și sexy. Poți avea ambele calități”. În opinia sa, succesul adevărat este să știi care-ți sunt slăbiciunile și să te folosești de punctele tari.

Cum spuneam, cartea este scrisă pentru oricine vrea să învețe ceva. ”Am descoperit că, prin împărtășirea cunoștințelor mele, cum ar fi prin blog, nu suntem singuri – că cea mai rușinoasă, personală și specifică întrebare prin care treci e, de fapt, universală. Poți râde dacă te gândești la asta. Îmi doresc să contribui la ceva care contează și vreau să fiu cât de vulnerabilă și autentică se poate pentru ca alți oameni să se simtă mai puțin singuri. Vreau să-i fac pe oameni fericiți sau să-i fac să râdă – chiar dacă e pe seama mea”.

Nu știu dacă am scris-o/spus-o vreodată dar gândesc la fel în ce provește conceptul de noroc. ”Urăsc conceptul de ”noroc”, mai ales când oamenii încearcă să mi-l aplice mie. Da, e adevărat: sute de mii de afaceri eșuează. A mea a avut success. A fost asta din cauză că ”am avut noroc”? Nu prea cred. Ceea ce urăsc la noroc este faptul că implică ideea de a nu avea deloc responsabilitate. Sugerează că nu poți face nimic și apoi dai peste success la fel de ușor cum dai peste rahat de câine pe trotuar. Norocul ne lasă să credem că, orice s-ar întâmpla, fie bun sau rău, nu este nici meritul nostru și nici vina noastră. Așa că eu nu cred în noroc. Dar cred în magie”.

Sfaturi de viață desprinse din carte:

Cu cât știi mai bine ce-ți dorești, cu atât mai puțin probabil va fi să accepți ceea ce nu-ți dorești.

Trebuie să ai dorința pentru a-ți îndeplini visele. Trebuie să-i lași loc universului să-și facă de cap și să se joace puțin.

Trebuie să te lași să-ți urmezi un pic și cursul firesc, iar lucrurile potrivite și oamenii potriviți se așază de la sine. Pentru unele lucruri merită să lupți, dar cred cu tărie că ceea ce este potrivit ar trebui să fie ușor.

Concentrează-te pe lucrurile potrivite din viața ta și vei fi uimită să constați cât de multe alte lucruri pozitive încep să se întâmple. Dar, înainte de a începe să crezi că a dat norocul peste tine, amintește-ți că e magie și că ai făcut-o tu însăți.

Extrovertiții își iau energia din a fi înconjurați de mulți oameni, dar introvertiții consideră grupurile mari ca fiind istovitoare și au nevoie de timp doar cu ei înșiși pentru a-și reîncărca bateriile.

Am ajuns să prefer să fac sendvișuri cu ton la Subway, unde măcar puteam să fiu singură în capul meu decât să mă supun la caruselul permanent de emoții numit ”adolesecență”.

”Învață să ai grijă de tine, pentru că bărbatul cu care te vei căsători să fie bărbatul cu care alegi să fii, nu doar bărbatul care va avea grijă de tine”.

Atunci când fac lucruri pentru că vreau să le fac, și pentru că trebuie, pot realiza lucruri mărețe.

”Visurile sunt răspunsurile de astăzi la problemele de mâine” – Edward Cayce

Tu creezi lumea, pas cu pas. Ea este în întregime a ta, să o descoperi și să o creezi.

Nu renunța niciodată la apetitul tău de a urmări noi idei, noi experiențe și noi aventuri. Concurează cu tine însăți, nu cu alții. Judecă-te după cea mai bună formă a ta și vei realiza mai mult decât ți-ai putut imagina vreodată.

Sfaturi de business:

Nu cheltui mai mulți bani decât ai.

Atunci când timpul cheltuit făcând bani este semnificativ mai mare decât timpul pe care-l petreci cheltuind bani, vei fi surprinsă să afli câți bani poți economisi chiar și fără să te gândești la asta în mod special.

Vinde lucrurile pentru mai mult decât le-ai cumpărat și economisește mai mult decât cheltui.

În afaceri se acordă o prea mare importanță abilității de relaționare.

În comerțul electronic trebuie să potrivești totul perfect – de la marketing la descrierile produselor și la procesul de plată.

Unul dintre aspectele cheie în conducerea unei afaceri de success este să știi cum să beneficiezi de marketing gratuit. O treabă bună este să o faci prin stil, fotografie și vocea brandului. A doua regulă: ține-ți promisiunile.

Dacă începi o afacere așteaptă-te să fii, probabil, falită o perioadă lungă.

Oamenii vor să investească în afaceri care nu au nevoie de bani, iar capacitatea de a pune lucrurile în practică trebuie să fie la fel de solidă, dacă nu chiar mai solidă ca ideea.

O afacere disperată nu este o imagine bună și majoritatea investitorilor nu s-ar atinge nicicum de așa ceva.

Investitorii și angajatorii caută oameni care sunt foarte entuziasmați de ceea ce fac și au integritatea de a-și ține promisiunile. Vor să vadă că ai o echipă inteligentă și creativă, cu experiență diversă.

Să fii în fața valului de schimbare, să ai flexibilitate.

Majoritatea investitorilor caută să-și scoată banii cam de cinci sau chiar de zece ori față de cât investesc.

Un investitor este mult mai predispus să fie interest de ideea ta dacă a auzit deja de tine, pentru că oamenii sunt entuziasmați de ceea ce faci.

Referințele foarte bune (sau o prezentare flatantă) nu strică niciodată.

Nu vei ieși în evidență decât dacă gândești la scară mare și ai idei cu adevărat originale.

Unul dintre motivele pentru care m-am apucat de Nasty Gal a fost dorința mea de a avea un job unde să nu trebuiască să am de-a face cu oamenii.

Psihologii cred acum că rețelele sociale sunt, de fapt, o unealtă foarte valoroasă pentru introvertiți, pentru că le permit să comunice și chiar să-și dezvolte rețelele după propriile lor nevoi.

Am învățat să nu am rezerve când vine vorba despre a opri pe cineva în mijlocul unei prezentări pentru a-i cere să clarifice un aspect pentru că nu știu despre ce vorbește.

Considerând că iau decizii care implică atât de mulți bani și atât de mulți oameni, nu-mi permit să mă prefac că nu știu despre ce e vorba. Când conduci o companie la fel de mare ca a mea, nu ești singurul care ajunge să plătească pentru greșeli.

Nu contează unde te afli în viață, vei economisi mult timp dacă nu-ți vei face prea multe griji pentru ce cred alții despre tine.

Nasty Gal este antimodă, în sensul că încurajăm fetele să aleagă ce înseamnă moda pentru ele. Modifică-ți hainele cât vrei, dar să nu îndrăznești să îți modifici ciudata din interior.

Nu te îmbăta cu propriul success.

Dacă ai o perspectivă unică și dacă rămâi relevantă și autentică, vei ieși în evidență. Trebuie să fii entuziasmată și pasionată de ideile tale pentru a le face să funcționeze.

Cel mai important lucru pe care îl poți face este să-ți asumi riscuri.

La angajare - Vreau să știu ce poți face tu pentru mine.

O scrisoare de angajare poate face legătura între locurile în care ai fost, unde ești acum și unde încerci să ajungi.

Să știi când să te faci auzit și când să taci te va duce foarte departe, nu doar în afaceri, ci și în viață.

O lecție: deși e în regulă să fiu prietenă cu investitorul meu, nu e OK să fiu prietenă cu cei din ierarhia companiei mele.

Dacă îți tratezi subalternii ca pe colegi, echipa nu te va respecta pe drum, atunci când va trebui să iei o decizie dificilă sau când va trebui să fii ferm.

Combini muncă asiduă, creativitate și automotivație, iar lucrurile încep să se întâmple.

Două dintre lucrurile-cheie din conducerea unei afaceri de success: să-ți cunoști clientul și să știi cum să beneficiezi de marketing gratuit.

Când îți impui și respecți aceleași standard în muncă pe care le respecți ca prietenă, iubită, student sau altceva, dă rezultate.

E nevoie de un fel aparte de încăpățânare pentru a avea success ca antreprenor.

Pe măsură ce planificam și elaboram strategii, eu eram un burete și absorbeam totul. Pe măsură ce afacerea creștea, creșteam și eu, iar ambiguitatea care mă îngrozea cândva se transformase în ceva din care evoluam.

”Îți vei aprecia și mai mult cariera minunată atunci când te vei uita în urmă la locurile de muncă nu atât de minunate din trecut și probabil îți vei da seama că ai învățat ceva din toate”

Când ești pe cont propriu dacă nu-ți contruiești o structură pentru tine însăți, simți că ar trebui să muncești tot timpul și asta te epuizează. Fă-ți un program pentru telefoanele date familiei tale enervante și prietenilor ca să mai știți unii de alții, pentru sex cu iubitul, pentru exerciții fizice, cine, terapie, petreceri, SMS-uri, rețele sociale, manichiuri și pedichiuri, pentru cumpărături și pentru munca aceea care-ți va aduce banii pentru a-ți menține stilul de viață pe care ți-l dorești! Trasează-ți granițe și impune-ți o structură! Trebuie să fii propriul tău părinte!Comenteaza

Poll

Votati cartea lunii!