Recenzie Chestiunea finkler scrisa de "MissValery"Recenzie Chestiunea finkler scrisa de Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Chestiunea finkler 24.5 lei *
Chestiunea finkler 26.94 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Numele cartii: Chestiunea finkler
Autor (i): Howard Jacobson
MissValery MissValery pe 2012-07-10 00:16:16 Rating:

Chestiunea Finkler este o carte despre tot si despre nimic. Cu greu mi-as gasi cuvintele daca ar trebui sa rezum subiectul romanului lui Howard Jacobson, dar lipsa (aparenta) a unui fir narativ nu ingreuneaza lectura.

Pentru aceasta, tot meritul ii revine autorului si stilului sau de a scrie, inteligent si cu tuse umoristice fine. Astfel, desi destul de greoi (asa cum ii sta bine unui roman recompensat cu un premiu literar prestigios, in cazul de fata Booker Man Prize), merita citit si... gandit.

Dar, daca un subiect anume este greu de stabilit, exista totusi o tema care se desprinde si in jurul careia graviteaza toate chestiunile din carte: iudaismul. De fapt, Finkler fiind prototipul evreului, titlul insusi lasa loc interpretarilor. Chestiunea Finkler devine Chestiunea evreiasca, ceea ce ridica, la randu-i, alte chestiuni.

Ce este dragostea? Dar fericirea? Oare e mai bine sa nu cunosti deloc insemnatatea acestor doua cuvinte, pentru ca asa nu ai avea ce pierde?

Julian Treslove, fost angajat al BBC (institutie pe care acum nu ezita sa o ia peste picior), isi invidiaza prietenii ramasi vaduvi. Cat de mult si-ar fi dorit si el o sotie care sa ii moara in brate! Pentru Treslove, testul iubirii consta tocmai in acest lucru: daca si-o poate imagina pe persoana cu care este murindu-i in brate, atunci inseamna ca sunt sentimente puternice la mijloc. Inca un amanunt important: Treslove nu este evreu, dar si-ar dori.

In schimb, Sam Finkler, cel care reuseste sa ii fie lui Treslove prieten bun dar si dusman de temut in acelasi timp, este evreu. Mereu in centrul atentiei, popular si indragit de femei si barbati deopotriva, Sam este exact opusul lui Treslove.

Trioul acesta fantastic este completat de Libor Sevcik, care nici el nu este strain de domeniul televiziunii. Libor le-a fost profesor celor doi, iar mai apoi le-a devenit prieten. Si el este evreu, dar spre deosebire de Finkler, este pro-Israel (sau Isrrrrae, cum ii place sa pronunte).

Intr-o noapte, dupa ce se intoarce de la o cina cu acesti prieteni ai sai, Treslove este atacat in familiarul sau drum spre casa. Motivul pare unul putin probabil, dar lui Treslove nu ii iese din cap ca la baza atacului sta faptul ca a fost confundat cu... un evreu. Acest incident nu putea fi lipsit de urmari, astfel incat "victima" noastra incepe sa aiba anumite revelatii. Care sunt acestea, veti afla numai citind cartea.

Lectura placuta!Comenteaza

Poll

Votati cartea lunii!