Recenzie Zorba grecul scrisa de "CealaltaAncuta"



Recenzie Zorba grecul scrisa de Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Zorba grecul 24.5 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Numele cartii: Zorba grecul
Autor (i): Nikos Kazantzakis
CealaltaAncuta CealaltaAncuta pe 2012-01-24 16:36:22 Rating:

Orice aş scrie eu acum despre această carte, n-ar însemna nici măcar cât un fir infim de nisip aruncat într-un ocean pe timp de furtună. Acest roman al transformării, al acceptării de sine, al luptei cu sine este mult prea complex, mult prea amplu pentru a-l descrie eu, aici, acum. Povestea oricum, cred că o cunoaşte oricine. În mare, filmul pe care l-am văzut şi eu de cîteva ori redă aspecte din carte, fără a avea însă vocea şi peniţa acesui minunat scriitor şi farmecul acestei cărţi a cărei taine eu abia acum am reuşit să le descopăr. De rumegat, nici o şansă, cred că mi-ar trebui alte câteva lecturi pentru a putea medita cu atenţie la toate învăţăturile, la toate minunăţiile ce ies ca nişte raze dintre paginile unei cărţi.

Pe tot parcursul lecturii mi l-am imaginat pe Zorba în persoana lui Anthony Quinn, nimeni altul. Şi cu câtă măiestrie îl vedeam şi-l auzeam, încercam să pătrund în cercul dansului său şi să aplec urechea să-i aud cântecul, cântecul ieşit din minunatele sale mâini şi al său santuri. Cum mi l-am imaginat străbătând lumea, şi Rusia, şi iubind atâtea femei, gustând din pocalul cu vin grecesc şi din carnea de oaie la proţap de pe malurile Cretei. Cred că e singurul vicios din literatură pe care-l admir, pe care-l respect, mai ales pentru gândurile, principiile şi experienţa ce l-au făcut aşa. Zorba a fost un om care a preţuit viaţa, care a acceptat omul prin omenia sa şi nu prin rasă ori religie, care a preamărit femeia pentru simplul fapt de-a fi femeie şi nu pentru că e tânără sau frumoasă şi câte şi mai câte.

Aveam intenţia să scriu nişte citate din carte aici, dar sunt prea multe, iar eu prea egoistă pentru a împărtăşi aceste minunate cuvinte, acele învăţăminte pline ori de candoare sau dezgust. Dar toate, în forma care o iau şi înţelesul ce-l întruchipează, ajung să vă ungă sufletele şi să vă pară rău că nu sunteţi acolo la malul mării, pe ţărmul Cretei, ascultând un santuri şi comunicând prin dans…

P.S. Nu voi înţelege de ce i s-a spus Grecul în film şi ulterior apărând şi în titlul cărţii, la ediţiile noi, el fiind de fapt macedonean şi apoi, un copil al întregii lumi.



Comenteaza

















Poll

Votati cartea lunii!