Recenzie Pacienta tăcută scrisa de "abookaffair"



Recenzie Pacienta tăcută scrisa de Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Pacienta tăcută 38.87 lei *
Pacienta tăcută 41.27 lei *
Pacienta tăcută 46.99 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Numele cartii: Pacienta tăcută
Autor (i): Alex Michaelides
abookaffair abookaffair pe 2019-05-15 12:01:40 Rating:

Cine este Alex Michaelis?

Alex Michaelis, autorul, nu a aparut asa, de nicaieri, ci a studiat literatura la Cambridge si a devenit scenarist in urma masterului de la Institutul de film din Los Angeles. Poate de aici vine si finalul ” de film” al cartii, cu scene ce iti raman in minte si cu un puternic impact vizual.

Ma declar multumita si mi se pare ca prima lui carte nu este rea deloc, chiar daca ar fi putut fi exceptionala.

Cum mi s-a parut Pacienta tacuta

Alicia, acuzata ca si-a ucis sotul impuscandu-l in fata de 5 ori, este internata intr-un spital de psihiatrie, unde refuza sa vorbeasca despre ce s-a intamplat. Viata autoproclamatei Alcesta, eroina lui Euripide, pare insa perfecta si tacerea ei da o nota si mai mare de mister crimei. Un psihoterapeut, Theo Faber vrea sa dezvaluie ce s-a intamplat si incearca sa o vindece pe Alicia.

Pe langa latura politista, in care vrem sa aflam ce s-a intamplat in acea seara, mi-a placut tare mult latura psihlogica, desi recunosc ca nu am inteles-o atat de bine. Insa m-a facut sa vreau sa caut pe Google mai multe informatii.

Cartea are un ritm alert si te tine in priza, iar la finalul fiecarui capitol vrei sa mai citesti macar unul. Capitolele alterneaza intre jurnalul Aliciei si povestirea doctorul care o trateaza, facsndu-te sa iti schimbi perspectiva.

Timeline-ul mi s-a parut confusing, nu mi-am dat seama ca relatarile lui nu sunt in ordine cronologa si ca, de fapt, povesteste o parte din trecut.

De ce nu am reusit sa inteleg personajele pana la capat

+ Am incercat sa inteleg motivatia Aliciei si aceasta autopedepsire, desi ea intra cumva in contradictie cu informatiile scrise de ea in jurnal si de momentul in care se hotaraste sa nu mai ascunda intreg adevarul.

+ Mi-a placut indarjirea doctorului de a descoperi motivul tacerii, felul in care a inceput sa sape in trecutul pacientei pentru a o intelege pana la capat si a gasi un mod de abordare propice.

– Mi-ar fi placut sa avem personaje secundare mai bine construite, care sa nu fie prezente in roman doar ca sa ne ajute sa intelegem contextul si firul narativ, ci sa aiba si ele o poveste in spate. Mai ales atunci cand, pentru noi, purtarea lor e irationala. Daca ajungem sa intelegem de ce Alicia a facut tot ce a facut si ni s-a dezvaluit trecutul ei, mi-ar fi placut ca asta sa se intample si in cazul iubitei doctorului. Pana la urma, intrebarea „de ce” mie mi-a venit de mai multe ori in cap, de fiecare data cand cineva facea un gest inexplicabil.

Mic tratat de psihologie

Din carte aflam ca Theo este „continut” . Conform teoriei lui Bion, termenul se traduce prin capacitatea unui individ de a primi in el proiectii de la alt individ, pe care le poate folosi, transforma si apoi inapoia deja modificate;
In tinerete doctorul, maltratat de tata, ii asimilase gandurile acestuia din urma, asa ca, ajuns adolescent, nu credea ca este bun de ceva;
Mai aflam despre emotiile care nu sunt exprimate si despre ce il face pe un om sa ramana intr-o relatie chiar si atunci cand ea nu mai merge;
Ca relatii repetam ca am vazut in copilarie si vrem sa fim in aceleasi relatii cum am fost cu parintii nostri.

Pusi in locul Aliciei, toti am spune ca nu am face niciodata asa ceva. Dar oare, traind intreaga ei viata, chiar am actiona diferit?

https://abookaffair.com/2019/05/15/pacienta-tacuta-este-pe-langa-un-thriller-psihologic-un-mic-tratat-de-psihologie/



Comenteaza

















Poll

Votati cartea lunii!