Jurnalul calator - Vixon

scrisa de Elena Carina Vadavoiu

Jurnalul calator - Vixon de Elena Carina Vadavoiu Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Rovimed
Autor (i): Elena Carina Vadavoiu
Numar de pagini: 258 pagini
ISBN: 978-606-583-601-3
Anul aparitiei: 2016
Descriere: - Cartea intai: Suflete neinfricate -

"Mǎ numesc Kira Xenovon şi locuiesc pe planeta Vixon, la ani luminǎ depǎrtare de casa voastrǎ, Terra. Dacǎ citeşti asta acum, înseamnǎ cǎ eşti Alesul. Felicitǎri! Mǎ bucur enorm pentru tine, dar, în acelaşi timp, sunt şi îngrijorată de lucrurile pe care va trebui sǎ le faci, care vor deveni primejdioase câteodatǎ. Va trebui sǎ descoperi, dar, tot ce trebuie sǎ faci, dragǎ Ales, este scris la sfârşitul Journalului Traveler, cu litere magice, ce nu pot fi descifrate decât la terminarea lui. Mǎ întreb, oare eşti la feminin sau la masculin? Oare cum îţi e înfǎţişarea? Multe întrebǎri, dar nimic despre acest journal misterios, pe care îl ai în membrele tale acum. Povestea aventuroasǎ a acestui caiet neînsemnat pentru tine, momentan, începe acum câteva dies."
- Va urma -

Sensibilitate lingvistică

Într-o epocă în care tinerii dovedesc o plăcere absolută în a masacra limba română pe Internet, dar și în conversaţiile uzuale, Carina Vădăvoiu se remarcă prin sensibilitate lingvistică și printr-un acut „simţ al limbii”. Surprinzătoare este opţiunea Carinei pentru proză, când majoritatea celor aflaţi la vârsta adolescenţei, la fel ca ea, aleg să scrie poezie, cu toate că aceasta presupune o mult mai mare putere de esenţializare. Acest fapt demonstrează capacitatea Carinei de a-și evalua în mod conștient abilităţile, dar și curajul de a-și exprima opţiunile și opiniile. Pe Carina am cunoscut-o de curând, în calitate de profesor de Limba și literatura română, dar numele ei îmi era familiar, căci, în anii precedenţi, a reprezentat școala în competiţiile de limbă și comunicare desfășurate la nivel gimnazial. Întâlnirea unui elev dăruit cu talent lingvistic și cu sensibilitate artistică este o binecuvântare pentru profesorul său, dar și o provocare, deoarece talentul acestuia trebuie să fie permanent cultivat, elaborat, îndrumat și promovat.
Sper că, pe parcursul anilor următori, talentul Carinei își va găsi drumul către consistenţă, maturitate și originalitate, remarcându-se printre creatorii de vârsta sa și nu numai.
Prof. Ramona Mocanu


Apetență pentru mister

Animată de apetenţa pentru mister, aventură şi dorinţă de cunoaştere, Carina Vădăvoiu propune o incursiune în spaţii noi, SF, cu un discurs dinamic, proaspăt, juvenil.
Kira, eroina cărţii, trăieşte surpriza găsirii unui jurnal misterios, „Journalul Traveler”, ascuns într-o cutie magică, a cărui lectură ajută evoluţia.
Universul creat aglutinează zone stranii, aflate în cosmos, câmpii acoperite de lavă, locuitori humanoizi, dar şi roboţi. Planetele par a fi pe punctul unei confruntări, la distanţă în timp după «Marea Desprindere».
Un lexic nou adună cuvinte din latină, resuscitate inventiv (Dies pentru «zi», Debitum Dies pentru «Ziua Datoriei» etc.), iar onomastica este la fel de inovativă.
Rudele Kirei au sentimente ca oamenii, iar reacţiile lor imită afectele umane, reproducând la scară universală iubirea, compasiunea, atitudinea protectoare a părinţilor şi bunicilor pentru ai lor. Interesantă este precizarea legată de roboţi, autoarea precizând: „Creaturile de orice fel sunt mai presus decât roboţii, numai dacă acestea nu încalcă vreo regulă”. Tonul reflexiv nu lipseşte, făcându-şi loc interogaţii care dezvăluie sensibilitatea, dar şi maturitatea observaţiei: „Oare ce viaţă au avut bătrânii trişti, prin ce greutăţi care păreau imposibile au trecut, cine i-a dezamăgit, de ce boală sufereau pe care au căpătat-o din cauza stresului acumulat? Pe când cei cu inima deschisă, s-au împăcat cu gândul că nisipul lor din clepsidră s-a scurs şi încearcă să observe minunăţiile şi miracolele ce i-au înconjurat până acum. Dar ochii lor abia acum, la sfârşit, s-au deschis?“
Discursul este dominat de narativitate, alături de secvenţe dialogate sau de monolog interior, iar incursiunile introspective amplifică tensiunea care se construieşte firesc.
Prof. Pompilia Postelnicu


Carti similare cu Jurnalul calator - Vixon

Dune - casa harkonnen

Dune - casa harkonnen

de Kevin J. Anderson, Brian Herbert

mai mult
Lukcandu si alte povestiri

Lukcandu si alte...

de Edward Lucas White

mai mult



Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
















Taguri


Poll

Votati cartea lunii!